VIDEO Cum ajung bătrânii români să-şi toace pensiile modeste la păcănele. „Sunt atâţia oameni care o duc modest, dar nu consumă timp şi bani pe acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânii care joacă la păcănele au ajuns o obişnuinţă pentru agenţiile de pariuri şi jocuri de noroc din România. Un cuplu de vârstnici se află printre clienţii fideli ai unei agenţii loto din Buzău. Au peste 70 de ani, spun oamenii care îi cunosc, şi sunt văzuţi destul de frecvent la aparatele pe care le manevrează ca nişte profesionişti. Sunt jucători patologici, spun psihiatrii.

Pe o înregistrare făcută zilele trecute se vede cum o doamnă cu părul alb îşi vede nestingherită de pasiunea sa costisitoare. Nu schiţează niciun gest de regret când pierde o bancnotă de 50 de lei, dovadă că este învăţată cu astfel de eşecuri. 

În dreapta ei, un alt bătrân ce pare a nu-i fi deloc străin femeii. Ambii petrec cel puţin 20 de minute în agenţia loto dotată cu jocuri de noroc, perioadă în care mai mult investesc decât câştigă.

Datele statistice arată că peste 150.000 de români au încercat să se îmbogăţească repede la pariuri, poker, păcănele sau ruletă şi au sfârşit prin a deveni dependenţi. Psihologii spun că dependenţa de jocuri de noroc este o boală nu un viciu, care nu ţine cont de vârstă.

Mulţi jucători patologici prezintă şi alte tulburări psihice, cele mai frecvente fiind cele legate de consumul de  alcool, droguri.

”Este dorinţa aceea de a câştiga rapid dar nu cred că au câştigat în aceeaşi măsură cât au băgat. Este boală, fără dubiu, este tulburare de impuls, jocul patologic de noroc dus la noi şi pe fondul lipsurilor de ordin material. Dar sunt atâţia oameni care o duc modest şi nu consumă bani şi timp pe acolo. Pulsiunea de a juca, de a bea, nu se depăşeşte până efectiv nu se consumă actul în sine, până nu joacă acolo chiar dacă pleacă acasă dezamăgit şi întristat pentru că a dus poate şi ultimii bani din pensie”, spune Maria Cristache, medic psihiatru.

Tratamentul include psihoterapie, medicaţie şi participarea la grupuri de suport. Terapia familială poate fi utilă pentru îmbunătăţirea rolurilor sociale ale pacientului şi prevenirea recidivei.

Asocierea cu depresia, abuzul de substanţe sau riscul crescut de suicid se tratează în condiţii de spitalizare. Antidepresivele şi modulatoarele de dispoziţie sunt folosite în aceste situaţii. ”Avem anxiolitice până la antipsihotice, când vezi că în gândirea lui lucrurile sunt atât de distorsionate deşi parcă totul este dus în a-şi motiva actul”, declară medicul Maria Cristache.

Jocul de noroc patologic este cea mai frecventă tulburare de control al impulsurilor, caracterizată prin eşecul recurent de a rezista impulsului de a juca, în ciuda consecinţelor severe şi devastatoare în plan personal, profesional si familial. Jocul patologic este un tip de comportament, adică răspunde la recompense sau pedepse.

Recompensa primită în urma jocului poate fi financiară sau chiar emoţională, precum plăcerea resimţită de jucător.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite