Valeriu Şuşnea, organizatorul Bienalei de Artă „Ion Andreescu”: Este un eveniment care plasează Buzăul pe harta locurilor unde se întâmplă ceva în lumea artei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Şuşnea, organizatorul Bienalei Ion Andreescu
Valeriu Şuşnea, organizatorul Bienalei Ion Andreescu

Buzoienii iubitori de artă sunt răsfăţaţi în această perioadă cu un eveniment cum numai în marile centre culturale se mai întâmplă. Pot admira o colecţie de artă, expusă la Galeriile de Artă, în cadrul Bienalei Internaţionale „Ion Andreescu”. La ediţia a X--a au intrat în competiţie 350 de lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă din 36 de judeţe şi localităţi din ţară, precum şi din alte nouă ţări de pe trei continente.

Organizatorii evenimentului, respectiv Consiliul Judeţean Buzău, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Filiala UAP Buzău, au oferit 14 premii constând în diplome şi sume de bani, pentru fiecare secţiune a bienalei, cărora li s-au adăugat o serie de premii speciale şi de excelenţă. 

Comisia de evaluare a lucrărilor a fost compusă din criticul de artă Luiza Barcan, artistul plastic Răzvan Caratănase, Ovidiu Ionescu, profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti şi Florin Menzopol, artist plastic.

”Trebuie subliniată dimensiunea internaţională a acestei bienale. M-am străduit foarte mult prin diverse conexiuni să aduc lucrări din zece ţări: Ungaria, Germania, Italia, Spania, Franţa, Statele Unite, Canada, dar şi China şi Vietnam. Mi-am dorit mereu să aşez Buzăul pe harta locurilor unde se întâmplă ceva în lumea artelor vizuale, pentru că merită. Este tradiţia în spate, a acestui Andreescu, a lui Grigorescu, a lui Constantin Brâncuşi care a lăsat o lucrare extraordinară în cimitirul Dumbrava, sau a taberei de sculptură de la Măgura”, ne-a declarat Valeriu Şuşnea, organizatorul Bienalei ”Ion Andreescu”.

image

Patru luni a durat pregătirea Bienalei, despre care, organizatorul ei, artistul plastic Valeriu Şuşnea, spune că a însemnat un consum enorm de energie, timp, şi zbatere în vederea obţinerii fondurilor necesare organizării.

”Pe lângă oficialităţi, care au finanţat cât au putut această bienală, am avut norocul să am alături colegi artişti, prieteni, şefi de instituţii şi oameni de afaceri care au perceput dimensiunea evenimentului la adevărata valoare. Premiile, care sunt nesemnificative pentru cineva, în cuantum de 500 de lei, au fost încropite cu ajutorul acestei societăţi civile, care a încercat să suplinească lipsa finanţării suficiente a acestei manifestări. Va fi greu în continuare, pentru că urmează să edităm 350 de cataloage pentru fiecare participant şi alte o sută de exemplare pentru sponsori, pentru fondul nostru care trebuie să meargă la Bibliotecă şi la toate galeriile de artă dar ş filiale UAP. De asemenea, returnarea lucrărilor înseamnă 3.000 de lei, pe care în momentul acesta nu-i avem pentru că ne-au fost tăiaţi din proiecţia bugetară făcută. Probabil că oamenii nu ştiu despre ce este vorba, nu înţeleg, însă vom vedea cum o să procedăm; vom chema artiştii să-şi ia lucrările, va fi dificil însă vom trece şi peste această sarcină”, a declarat Valeriu Şuşnea. 

Vernisajul expoziţiei, în cadrul căreia s-au anunţat şi s-au înmânat premiile, a avut loc vineri, 14 octombrie, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” Buzău, în prezenţa artiştilor expozanţi, a oficialităţilor locale şi a unor personalităţi ale artei contemporane.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite