Testul gratuit care poate salva viaţa a mii de femei. Cum poate fi diagnosticat la timp cancerul de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Cancerul de col uterin este diagnosticat în fiecare an la aproximativ 500.000 de femei de pe toată planeta şi ocupă locul al doilea în clasamentul tipurilor de cancer cel mai frecvent întâlnite la femei. Este însă o afecţiune care poate fi depistată şi tratată înainte să apuce să facă ravagii.

Cancerul de col uterin este una dintre afecţiunile cele mai răspândite printre femeile din România cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani. Dintre cele 40.000 de paciente înregistrate în ţara noastră, peste 2.000 îşi pierd viaţa anual din cauză că boala este depistată prea târziu. 

Principala cauză este un virus cu transmitere sexuală, HPV (Virusul Papilloma Uman). Infecţiile persistente cu tulpini de risc înalt ale acestui virus sunt cele mai frecvente la femeile care îşi încep viaţa sexuală la vârste destul de mici sau care au parteneri sexuali multipli. Alte cauze favorizante ale cancerului de col uterin sunt naşterile multiple, un sistem imunitar slăbit, ţigările, contraceptivele orale, obezitatea, dieta săracă în fructe şi legume.

Infecţia cu HPV nu generează dureri ori sângerări, iar când apar aceste simptome, este prea târziu, cancerul fiind deja invaziv. Medicii spun că această maladie face victime deoarece femeile merg prea târziu la medic. 

Apariţia bolii este precedată de leziuni precanceroase, care pot fi depistate din timp prin testul Papanicolaou (testul PAP). Este cea mai eficientă modalitate de depistare a anomaliilor celulelor din cervix (deschiderea uterului) care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin.

„Cancerul de col uterin este una dintre formele de cancer care pot fi descoperite încă de la primele modificări celulare şi apoi vindecat. Totul este ca femeia să înţeleagă că trebuie să meargă anual la această investigaţie, în programul de screening adresat tuturor femeilor între 25 şi 64 de ani ori cu trimitere de la medicul de familie. Merg la medicul dumnealor, cer trimiterea, cu aceasta merg la medicul recoltor şi aşteaptă să-şi primească rezultatul prin medicul de familie. Acest test are o importanţă foarte mare pentru femeie pentru că poate să depisteze modificări microscopice care pot să ducă în ani la un cancer. Este foarte simplu de făcut, este una dintre investigaţiile cele mai puţin invazive, dureroase şi care aduc multe beneficii femeilor”, declară Doina Popescu, medic primar Anatomie Patologică.

Testul convenţional presupune ca proba, odată recoltată în cabinetul medical, să fie imediat plasată pe lamă şi fixată. ”Se recoltează atât de simplu, cu o periuţă, se întinde pe o lamă, apoi lama este fixată cum spunem noi astfel încât să rămână pe ea atât cât este şi in vivo, la nivelul colului femeii, şi apoi se colorează, se interpretează. Aceste diagnostice sunt interpretarea modificărilor microscopice pe care noi le vedem, un fel de poveste pentru medicul ginecolog sau de familie, ca să ştie că există ceva acolo care poate fi tratat şi vindecat. Rezultatul soseşte cam după o lună”, spune medicul Doina Popescu.

Sursa Synevo.ro

buzau

La Buzău, numărul mic de femei care beneficiază de testul Papanicolau este pus şi pe seama unui interes scăzut al medicilor de familie faţă de programul de screening. Potrivit medicului Doina Popescu, în reţea sunt toţi ginecologii dar numai o treime dintre medicii de familie. 

„În acest program, dintre cei peste 200 medici de familie din judeţul Buzău sunt doar 68. Nu înţeleg de ce este atât de greu în acest program de screening ca noi medicii de familie să trimitem femeile să-şi recolteze acest Papanicolau. Medicii de familie trebuie să fie un pic mai implicaţi iar când o femeie le vine în cabinet să o întrebe nu vrei să faci şi analiza asta. Ar fi un lucru extraordinar. Sunt multe lucruri pe care le descoperim. Am o foarte bună prietenă care datorită prieteniei noastre trăieşte. Avea 29 de ani când eu i-am descoperit modificări de cancer pe lamă. Norocul ei a fost că s-a dus şi şi-a recoltat la timp când era stadiu zero. Singurul tratament a fost histerectomia iar acum poate să moară de bătrâneţe”, spune medicul Doina Popescu, medic primar anatomie Patologică.

buzauTEST

Testarea regulată cu ajutorul frotiurilor este cea mai eficientă modalitate de depistare a anomaliilor celulelor cervicale, care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin. Aceasta permite ulterior administrarea tratamentului optim.

„Observăm modificări la un număr destul de mare de frotiuri mai ales la persoane de 20, 30 de ani. A scăzut mult vârsta de apariţie. Multe zic: nu mă duc, sunt prea tânără. Este o concepţie greşită. Oricăreia dintre noi ni se poate întâmpla să apară ceva care să determine modificările celulare care pot conduce la cancer. Uneori nu ne facem timp pentru noi. Ne facem pentru familie, pentru oricine ne roagă, mergem intervenim, dar pentru noi suntem mai delăsători. Să fim un pic mai egoiste, să ne prioritizăm şi să facem această investigaţie” Doina Popescu, medic primar anatomie Patologică

Pentru ca interpretarea testului să fie cât mai adecvată, se recomandă urmatoarele: 

Programează-te la distanţă de menstruaţie, de preferat între zilele 10-14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei);

Nu utiliza spălături vaginale, ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore înainte de recoltare; 

Evită contactul sexual 48 de ore înainte de recoltare.

Există două forme ale cancerului de col uterin: preinvazivă şi invazivă. Cancerul invaziv este cancerul care se răspândeşte din locul său de origine de la nivelul colului uterin către ţesuturile cervicale mai profunde sau spre alte regiuni ale organismului. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite