Sute de agricultori din Buzău au primit subvenţii pentru terenuri cu boscheţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suprafeţele de teren neeligibile pentru care  fermierii solicită totuşi subvenţii reprezintă cea mai frecventă neregulă cu care se confruntă angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Buzău. Ca să obţină banii europeni, sute de agricultori s-au angajat să lucreze suprafeţele declarate, însă au omis să o mai facă, după ce sumele le-au intrat în cont.

Fermierii cu probleme au fost identificaţi în urma controalelor prin teledetecţie, care descoperă terenurile pârloagă, în funcţie de culoare. ”Încă ne confruntăm cu problema suprafeţelor identificate ca neeligibile, suprafeţe mai ales pe zona de munte, mă refer la suprafeţe de pajişti permanente care nici măcar nu sunt menţinute în bune condiţii agricole şi de net. Avem surpriza să constatăm că există teren neeligibil, nu doar tufişuri sau mărăcinişuri, ci chiar şi vegetaţie forestieră”, a declarat Claudia Stelea, director APIA Buzău. 

În evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Buzău figurează peste 300 de proprietari de terenuri cu datorii în valoare de peste 900.000 de lei. ”S-au constituit debite aferente campaniilor anterioare 2013, 2012, şi 2011 într-o valoare totală de 913.000 de lei. Pentru că la momentul înregistrării debitelor existau plăţi în curs de efectuare, s-a aplicat compensarea debitelor şi li s-a dedus din plăţile pe care le-ar fi avut de primit, pe care APIA le avea de recuperat ca şi creanţă”, a precizat directorul APIA Buzău. 

Cei care au încasat bani pentru pământuri nelucrate, trebuie să  înapoieze suma integrală până la primul an în care s-a  semnat contractul. Pentru a fi siguri că fermierii primesc corect subventiile, reprezentaţii APIA întreprind, pe lângă teledetecţie şi mai multe tipuri de controale în teren.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite