Măceşele şi cătina din Buzău, materie primă pentru industria farmaceutică din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
macese prahova

Cătina şi măceşele din pădurile Buzăului au mare căutare în industria farmaceutică din ţară dar mai ales din Germania. Fructele de pădure sunt colectate prin forţe proprii de Direcţia Silvică sau achiziţionate de la persoane fizice. Au început să sosească la depozit unde, mai întâi sunt sortate şi refrigerate, iar apoi ambalate în saci şi congelate.

Sezonul fructelor de pădure este în toi şi până acum au fost aduse la depozitul Direcţiei Silvice aproximativ 195 de tone de fructe de cătină şi 18 tone de măceşe. Deşi condiţiile meteo nu au fost tocmai favorabile, mai ales pentru măceşe, se speră că se vor putea strânge cantităţile propuse. ”Anul acesta ne-am planificat undeva la 220 de tone de cătină şi circa 60 de tone de măceşe. Faţă de anul trecut, an în care am cules 120 la cătină şi 87 la măceşe. Comparativ, la măceşe producţia este mai slabă, din cauza vremii”, a declarat Iulia Ştiau, purtător de cuvânt Direcţia Silvică.

Culegerea fructelor de pădure nu este o muncă uşoară, ci una foarte migăloasă. După ce fructele sunt culese de către muncitori, sunt atent sortate pentru a fi înlăturate cele strivite, necoapte sau stricate, apoi sunt puse în lădiţe sau în saci şi ţinute la temperaturi de până la -20 de grade Celsius pentru a se păstra în condiţii bune. ”Preţul de achiziţie este de 3 lei pe kilogram la fructele de cătină şi 2 lei pe kilogram la fructele de măceş. Ele se achiziţionează la nivel de cantoane silvice, prin pădurarii pe care îi avem titulari pe cantoane”, a mai precizat Iulia Ştiau. 

Uleiurile extrase din fructele de cătină sunt folosite în industia medicamentelor şi în cea a cosmeticelor iar din fructe se obţin diverse preparate alimentare cu un bogat conţinut de vitamine.

Din măceşe se fac dulceţuri, celebrul gem de măceşe, sucuri, ceaiuri şi se extrage vitamina C. 

Fructele de măceş sunt medicament natural, spun specialiştii. Boabele de culoare roşie, care conţin o cantitate foarte mare de vitamina C, sunt indicate în afecţiunile ficatului şi sunt folosite ca diuretice în bolile de rinichi. Poate şi de aceea sunt atât de căutate pe piaţa externă. Germanii le importă pentru industria alimentară şi mai ales pentru cea farmaceutică. Ei transformă măceşele în pastile de vitamina C, pe care, apoi, le trimit ambalate şi în farmaciile de la noi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite