Spada din bronz veche de 4.000 de ani găsită lângă Buzău. Cui i-a aparţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O descoperire întâmplătoare a îmbogăţit colecţia din Epoca Bronzului a Muzeului Judeţean Buzău cu un obiect unicat. Este vorba despre o spadă din bronz care, la o primă analiză, ar putea proveni din perioada 1600 – 1400, înainte de Hristos. Este singura armă de acest fel descoperită pe teritoriul judeţului Buzău.

Nimeni nu s-ar fi gândit că o muncă absolut banală avea să-i schimbe viaţa unui municitor de la o balastieră din comuna Verneşti, judeţul Buzău. 

În vara anului 2018, în timp ce efectua excavaţii pe albia râului, a făcut o descoperire demnă de un arheolog veritabil: o spadă din bronz, obiect atribuit de arheologi, după o primă evaluare, sfârşitului Epocii Bronzului sau începutului Epocii Fierului. 

Muzeul Judeţean Buzău a expus deja obiectul valoros, în cadrul unei expoziţii care a fost organizată de către instituţie. Specialiştii urmează să analizeze spada din bronz pentru a afla mai exact perioada sa de provenienţă şi mai ales cultura din care provine aceasta.

Deşi arheologii buzoieni au deschis mai multe şantiere pe teritoriul judeţului, până acum nu au fost descoperite arme din Epoca Bronzului, în afara unui vârf de lance şi a câtorva săgeţi.

”Este o piesă care cu siguranţă va deveni vedeta colecţiei. Această spadă este datată am putea spune undeva la 1600 înainte de Hristos, deci este o piesă de 3500, 3600 de ani. Lama are 39 de centimetri iar partea dinspre gardă şi mâner, 8 centimetri”, precizează Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.  

Arma de bronz va fi restaurată şi va fi supusă unor analize fizico-chimice pentru stabilirea cât mai precisă a materialului din care a fost confecţionată şi a locului de provenienţă.

Imagine indisponibilă

După o primă analiză, arma ar fi putut aparţine unui luptător care a trăit pe aceste meleaguri prin anii 1600 înainte de Hristos. Din datele arheologilor, acesta ar fi fost contemporan cu ultimii supravieţuitori ai comunităţii care a locuit la Cârlomăneşti, la aproximativ 10 kilometri distanţă de locul în care a fost găsită spada.

Descoperirile de la Cârlomăneşti le-au oferit specialiştilor detalii esenţiale despre oamenii care au trăit la Curbura Carpaţilor în urmă cu aproape 4.000 de ani. Mormintele descoperite recent aparţin oamenilor care trăiau în regiune între anii 2000-1600 î.e.n.. 

”Ştim mai multe despre stilul lor de viaţă. Avem în prelucrare şi analize privind dieta acestor populaţii, ştim mai multe despre starea lor de sănătate, ce înălţime aveau, ce mâncau de obicei, ce boli îi afectau. Am aflat că statura, pentru bărbaţi, era undeva la 1,55 - 1,60 m. iar pentru femei 1,50 - 1,55 m, vorbind despre statura medie”, spunea antropologul Mihai Constantinescu după campania de săpături din 2017. 

Potrivit cercetătorilor, printre obiectele descoperite în morminte se află şi o posibilă jucărie folosită de copii cu peste 3.000 de ani în urmă, un vas în formă de porumbel în care se aflau oase de porc. 

„Apar şi piese de bronz, inele de buclă, folosite la prinderea părului după ce era împletit, brăţări, coloane de bronz care erau puse la gât, fusaiole, vase foarte frumoase, unicat pentru Epoca Bronzului în România, pe de o parte prin formă, dar şi prin păstrarea foarte bună a vasului. Am găsit un vas în formă de porumbel în care erau opt fragmente de oase de la picioarele de porc, folosit probabil ca jucărie pentru copii”, a declarat antropologul Mihai Constantinescu. 

     

Descoperit în urma unei intervenţii a autorităţilor locale ce amenajau un drum pe teritoriul satului Nişcov, şantierul arheologic din punctul ”La Arman” s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari necropole din epoca bronzului de pe actualul teritoriu al Munteniei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite