Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, unic în ţară, va fi închis temporar. Măsura este necesară pentru salvarea exponatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Clădirea Muzeului Chihlimbarului a trecut în domeniul public al judeţului Buzău pentru a putea fi modernizată şi adusă la standardele muzeale corespunzătoare, întrucât Primăria Colţi nu avea fondurile necesare reabilitării. Decizia a fost luată în şedinţa de astăzi a Consiliului local Colţi, la cererea Consiliului Judeţean Buzău.

Comuna Colţi se află pe harta cu puţinele locuri din lume unde chihlimbarul se găseşte la suprafaţă. În anii ‘70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini.

Are aspectul unui conac ce se integrează perfect în peisajul montan de ţară. Piesa principală a muzeului este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie.

În urmă cu un deceniu, angajaţii muzeului au fost nevoiţi să transfere o parte din exponate la sediul din municipiul Buzău, deoarece clădirea de la Colţi se degradase foarte mult. Pereţii s-au măcinat din cauza ploilor care şi-au făcut vad prin tavan, în perioada în care acoperişul era deteriorat.

buzau

În 2008, Primăria Colţi a reuşit cu forţe proprii şi bani din bugetul local să repare acoperişul, însă de atunci nu poate să identifice fonduri pentru refacerea pereţilor şi a zidurilor deteriorate. Administraţia locală întocmise un proiect de finanţare, care solicita suma de 800.000 de lei, pe care l-au înaintat Ministerului Culturii, însă demersul a fost zadarnic.

Muzeul Chihlimbarulu din Colţi, judeţul Buzău, este şi astăzi în aceeaşi situaţie deplorabilă. Este puternic deteriorată în partea de structură, a rămas cu o toaletă şubredă în curte şi cu încălzire la soba cu lemne. 

Muzeul Judeţean Buzău, proprietarul colecţiei de chihlimbar şi unelte folosite la scoaterea răşinii, care plăteşte lunar 700 de lei chirie Primăriei Colţi, deţinătorul clădirii, a făcut demersuri să preia imobilul în administrare

În şedinţa consiliului local Colţi de astăzi s-a decis ca sediul Muzeului Chihlimbarului să treacă în domeniul public al judeţului Buzău pentru a putea fi modernizat şi adus la standardele muzeale corespunzătoare. Activitatea obiectivului va fi suspendată temporar, pe durata lucrărilor de consolidare a clădirii, exponatele urmând a fi depozitate la Muzeul Judeţean.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite