Ponturi despre îmbrăcăminte cu gust furnizate de un artist plastic. Cum poate fi asortată tot mai populara camaşă de ie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culorile din jurul nostru joacă un rol important în plan emoţional şi fizic şi ne influenţează starea de spirit. De exemplu, o mică nepotrivire cromatică în vestimentaţie ne poate indispune, spun specialiştii. Combinaţiile de culori din îmbrăcămintea noastră, în viziunea artistului plastic Valeriu Şuşnea, trebuie să fie în armonie cu vârsta, anotimpul, moda şi caracterul persoanei.

Ştiinţa a dovedit că viaţa omului este influenţată de culori şi combinaţiile dintre ele. Pot produce o gamă largă de stări, de la calm la excitaţie, de la relaxare la un câştig de energie. De aceea, artistul plastic Valeriu Şuşnea compară arta de a te îmbrăca cu pictura, a cărei sursă de emoţie o reprezintă armonia între culori şi forme.

”Tot ceea ce se întâmplă pe suprafaţa bidimensională a unui tablou trebuie să se regăsească în vestimentaţia ta. Culorile au un rol foarte important în viaţa noastră cotidiană. Sunt studii care relevă aceste efecte psihofizice ale culorilor; ele sunt chiar cuantificabile şi există unităţi de măsură mai ales în ce priveşte partea aceasta medicală, ca paliativ la bolile psihice”, spune Valeriu Şuşnea.

Pentru a ne rezerva toate beneficiile oferite de culori, artistul plastic îndeamnă la curaj atunci când trebuie să alegem vestimentaţia. Să nu ne ferim de combinaţii îndrăzneţe însă potrivite vârstei, ocaziilor pentru care le alegem ori caracterului.  

”Poţi să ai curajul de exemplu să ieşi îmbrăcat în roşu şi verde sau în oranj cu albastru, ori galben cu violet. Sunt cele trei contraste cromatice, o combinaţie de bază, dar care trebuie şi ele temperate cu o intervenţie de alb, negru sau gri. Energia calorică pe care aceste culori o degajă este benefică psihicului, în contextul în care persoana respectivă este mai îndrăzneaţă. Trebuie să ţinem cont însă şi de palierul acesta al vârstei. Sigur că la o anumită vârstă trebuie să te îmbraci cu lucruri care îţi sunt cât de cât apropiate, potrivite”, susţine artistul plastic.

buzau

Dacă până la vârsta de 20 de ani, libertatea de a alege combinaţiile vestimentare este mai mare, după acest prag apar anumite rigori, spune Şuşnea. Femeile devin mult mai atente la curentele vestimentare iar bărbaţii sunt mult mai stilaţi.   

”După vârsta de 20 de ani, gusturile se mai rafinează şi începem să purtăm cămăşi sau bluze, în cazul doamnelor. Acestea trebuie, la fel, armonizate cromatic. Dacă e vorba despre ţinuta business este clar că trebuie un anumit tip de ţinută în care cravata are un rol important. În principiu, cămaşa trebuie să se asorteze cu cravata şi nu cu sacoul. Putem alege varianta în care blugul este însoţit de cămaşa care este scoasă pe dinafară, albă, fără cravată şi cu sacou. Sacoul poate fi albastru, grena, maro însă este de preferat acel sacou bleumarin închis cu nasturi metalici. Pantoful nu trebuie să fie neapărat negru la costumul negru. Există această tendinţă de câţiva ani buni de a armoniza şi cu pantoful maro”, este sfatul artistului buzoian Valeriu Şuşnea.

La vestimentaţia monotonă, pot fi adăugate accente de culoare, ca în pictură. ”Există posibilitatea de a avea la gât acea legătură de mătase în loc de cravată, care poate fi un accent de culoare şi dă un aer de nobleţe. Din nou se poartă batista la buzunarul de la piept. Sunt variante şi cu sacou pepit, ori cu liniile acelea verticale, cum erau în perioada interbelică, ţesătura de lână în două tonuri”, spune Şuşnea.

Sursa perfecte.ro

image

Artistul buzoian le îndeamnă pe femei, mai ales acum, primăvara, când natura se inviorează, să experimenteze combinaţii cromatice plăcute ochiului. ”Sunt persoane care nu au curajul să pună un tricou de o culoare, o bluză de altă culoare, cămaşă caldă peste un tricou rece sau invers, deci o culoare rece peste una caldă. Ca o paranteză, galben, roşu, vermilion, orange pot fi conbinate cu elemente reci, precum albastru, verde, griuri reci. Am întâlnit însă multe personaje feminine sau masculine, tineri, care se îmbrăcau în negru. Întâmplător am avut această discuţie cu ei: de ce te îmbraci în negru. Mi-au spus, ştiţi, eu nu am această ştiinţă a combinării culorilor. Am văzut că se poartă acest stil al rock-erilor cu negru şi am zis că nu pot da greş niciodată cu negru”, spune artistul. 

image

Ia românească, piesă vestimentară universală

Ţinuta vestimentară are mult de câştigat, spune Valeriu Şuşnea, dacă are în componenţa sa ia românească. ”Nobila ie naţională merge la orice şi în orice împrejurare. Am propus cu 26 de ani în urmă să fie introdusă în untiforma şcolară. Atunci nu era văzută bine însă acum a luat un avânt extraordinar. Mulţi nu ştiu că marele Henri Matisse a primit de la Theodor Pallady o cămaşă cu motive tradiţionale. Pictorul şi-a îmbrăcat modelul cu ea şi a realizat lucrarea Ie românească. Ce altă carte de vizită îi mai trebuie”, spune Valeriu Şuşnea.

Restaurator de pictură murală de epocă, Valeriu Şuşnea este profesor la Licul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău. Conduce filiala din Buzău a  Uniunii Artiştilor Plastici din anul 2011.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite