FOTO Fabrica de bere din Buzău, cea mai importantă din grupul Ursus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de bere din Buzău a împlinit 35 de ani de existenţă. La începuturile sale, producea puţin, însă suficient pentru aprovizionarea braseriilor şi magazinelor alimentare din tot judeţul. Acum, este una dintre cele mai mari fabrici de bere din ţară şi produce sortimente dinte cele mai bine vândute: Ursus, Timişoreana sau Peroni.

Toţi buzoienii trecuţi de prima tinereţe îşi aduc aminte de berea pe care o consumau înainte de Revoluţie. „Noi, la Buzău, aveam două beri foarte bune, Crâng şi Drăgaica. Beam cu plăcere mai ales duminica, la braseria de pe Bulevardul Bălcescu, unde era aglomeraţie mai ales după câte un meci al Gloriei. De 1 mai sau în Drăgaică curgea berea, nu glumă. Era foarte bună”, ne povesteşte Mircea Dorin, un pensionar din Buzău.

Fabrica de bere din Buzău a produs mărcile Crâng şi Drăgaica mai bine de un deceniu. După Revoluţie, fabrica a înlocuit cele două sortimente cu o nouă marcă: Vultur Lager. Aceasta se vindea şi dincolo de graniţele judeţului, unde era foarte apreciată. Fabrica a intrat în modernizare după achiziţionarea sa de către SAB Miller.

Fabrica de bere de la Buzău a intrat în funcţiune în anul 1978, cu o capacitate de producţie de 500.000 hectolitri pe an. În anul 1991, compania a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în S.C. Vulturul S.A. Buzău. 

În 1996, fabrica de bere de la Buzău a fost achiziţionată de către grupul South African Breweries, fiind marcată intrarea SAB Miller în România. În 2005, Ursus Breweries a început două proiecte de investiţii, cu o valoare totală de 50 de milioane de Euro, pentru extinderea şi dezvoltarea fabricii. La finalul proiectului, fabrica din Buzău şi-a mărit capacitatea de producţie săptămânală cu 150 %.  

În 2009, Ursus Breweries a finalizat ultima tranţă de investiţii în valoare de 42 milioane de Euro, fabrica din Buzău devenind astfel una dintre cele mai mari fabrici de profil din România. Investiţiile din această etapă au dus la extinderea şi modernizarea facilităţilor de producţie şi instalarea de echipamente pentru fabricarea de noi sortimente de bere cu ar fi de exemplu Redd’s şi Ursus fără alcool.

În 2010, fabrica de la Buzău a preluat capacităţile de producţie ale fabricii Ursus din Cluj. SAB Miller a decis atunci închiderea secţiei din Cluj, ca măsură de reorganizare a companiei, luată în contextul condiţiilor economice dificile şi a scăderii continue a consumului de pe piaţa berii din România. 

“Consumul s-a redus ca urmare a scăderii puterii de cumpărare, pe fondul situaţiei economice dificile. În perioada aprilie – septembrie 2010 volumele Ursus Breweries s-au diminuat cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, mai puţin totuşi decât piaţa, care a înregistrat o scădere mai accentuată”, se arată într-un comunicat al companiei, făcut public la acea vreme.

Dacă pentru angajaţii fabricii din Cluj, decizia Ursus Breweries avea consecinţe negative, pentru cei de la Buzău însemna o confirmare a stabilităţii locului de muncă. Mai ales că sud africanii din conducerea fabricii anunţaseră o investiţie uriaşă în modernizare, de 42 de milioane de euro.

Un argument solid al celor de la SAB Miller pentru dezvoltarea capacităţii de producţie a fabricii de bere din Buzău a fost prezenţa la o distanţă de numai cinci kilometri a unicului furnizor de malţ, din România, Malţ Soufflet România. Este cel mai mare producător de materie primă pentru berării, din Europa de Est, fabrica de la Buzău, singura din ţară, fiind realizată cu o investiţie de 65.000.000 de euro.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite