Foste depozite chimice ale MApN, transformate în penitenciar cu bani împrumutaţi de la bancă de statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a anunţat că tocmai i-a aprobat un împrumut de 177 milioane de euro guvernului român pentru construcţia a două penitenciare, la Unguriu şi Berceni, judeţul Prahova.

Pentru construirea închisorii de la Unguriu, din judetul Buzău, terenul pe care au funcţionat cele trei unităţi militare, foste depozite chimice, a trecut din administrarea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Justiţiei, printr-o hotărâre de Guvern adoptată în noiembrie 2017.

A devenit o certitudine că cele două închisori, din judeţele Prahova şi Buzău, vor fi construite, după ce Guvernul a primit un împrumut în valoare de 177 de milioane de euro pentru construirea de noi spaţii pentru consolidarea sistemului penitenciar şi să îmbunătăţească condiţiile de detenţie.

„Împrumutul furnizat de CEB reprezintă o contribuţie majoră la planurile guvernamentale de îmbunătăţire a calităţii şi capacităţii instituţiilor penitenciare, în conformitate cu calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, adoptat prin Memorandum, de către Guvernul României”, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor, printr-un comunicat de presă.

Pentru construirea penitenciarului de la Unguriu, din judetul Buzău, terenul pe care au funcţionat cele trei unităţi militare a trecut din administrarea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Justiţiei, printr-o hotărâre de Guvern adoptată în noiembrie. În locul celor trei unităţi militare va fi construit un penitenciar modern, care respectă toate cerinţele Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Închisoarea va avea un regim semideschis. Vestea că la Unguriu se va construi cel mai modern peniteciar din ţară l-a bucurat pe primarul comunei, care spune că se vor crea noi locuri de muncă şi vor veni sume mai mari de bani la bugetul local.

„Pentru comunitatea din Unguriu va fi excelent. Se vor crea locuri de muncă, încă de când va începe transformarea în penitenciar a fostelor unităţi militare, dar şi apoi, când va funcţiona ca penitenciar. În plus, sutele de angajaţi ai penitenciarului vor plăti impozite la Unguriu. Asta înseamnă bani în plus pentru proiecte de infrastructură în comună”, a declarat Ciprian Tirizică, primarul din Unguriu.

Patrimoniul celor trei foste unitati militare de la Unguriu, desfiinţate de Ministerul Apărării în urmă cu 16 ani, cuprinde circa 15 hectare de teren şi nu mai puţin de 17 clădiri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite