Cum îi recunoaştem pe oamenii care se droghează. Modificări ale aspectului fizic care pot fi observate cu uşurinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Consumul de substanţe din categoria drogurilor a devenit un flagel cu răspândire rapidă mai ales printre adolescenţi. Primii care îi pot depista pe tinerii care consumă aceste substanţe sunt părinţii, prietenii sau profesorii care iau contact zilnic cu ei şi care pot observa cu uşurinţă eventualele schimbări de comportament sau de stare a acestora.

Specialiştii Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău atrag atenţia că, în prezent, „etnobotanice” clasice, obţinute prin combinaţia artizanală a mai multor substanţe, se pot prezenta într-o multitudine de forme iar ele pot fi mai periculoase chiar decât drogurile consacrate, putând provoca moartea chiar de la prima doză consumată.

De aceea, pe lângă prevenire, depistarea la timp a persoanelor dependente, pentru a fi consiliate şi canalizate spre vindecare, sunt sarcini pe care trebuie să şi le asume părinţii, dascălii şi colegii celor atinşi de aceste tentaţii. Psihologul Monica Săcuiu, de la Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău, spune că indiciile care trădează la o persoană viciul consumului de substanţe cu efect psihoactiv sunt de natură fizică dar şi modificări de comportament.

Trebuie ştiut că multe dintre semnele consumului de substanţe interzise pot fi confundate cu manifestările normale ale procesului de dezvoltare. De exemplu, poate deveni suspect un tânăr care a devenit brusc capricios sau distant, a slăbit şi este foarte neglijent cu sine. 

„Apare absenteismul, o stare de somn, scăderea randamentului la învăţătură, schimbarea cercului de prieteni, izolarea lui ca individ atât în societate cât şi la şcoală, un somn permanent, acestea ar fi primele semne pe care cei apropiaţi ar trebui să le ştie şi să apeleze la specialist. Dorm foarte mult sau, din contră, au insomnii, mănâncă excesiv sau nu au poftă de mâncare. De asemenea, aspectul fizic este modificat: pot slăbi brusc aparent fără niciun motiv, mănâncă la ore inadecvate, noaptea, pot mânca mult fără motiv”, spune psihologul Monica Săcuiu.

Consumul de droguri are ca rezultat modificări de comportament, iar recunoaşterea acestora necesită o oarecare cunoaştere anterioară a persoanei, pentru a putea face o comparaţie cât mai corectă. Aceste modificări pot fi foarte evidente sau foarte subtile. 

”Acasă observăm anumite semne dacă suntem atenţi, ca părinţi. Folosesc excesiv parfumul, folosesc excesiv guma mentolată, ca să mascheze mirosul de tutun, etnobotanice, ce fumează. Se izolează în camera lor, ascund telefonul sau le sună frecvent telefonul şi nu vor să răspundă în prezenţa părinţilor. Nu se mai îngrijesc iar igiena personală lasă de dorit. Lipsesc nemotivat de acasă sau mint. Lipsesc lucruri din casă, lucruri de valoare, bijuterii, telefoane mobile, pentru că le vând pentru a-şi procura dozele”, declară psihologul Monica Săcuiu, de la Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău.
image

În tabloul comportamental specific consumatorului de droguri se află şi modificările în aspectul fizic.

„Au ochii roşii, fotofobie, adică folosesc ochelarii de soare la fel, inadecvat, în interiorul casei sau afară deşi nu este soare, pentru că îi deranjează lumina. Apar modificări la nivelul sistemului nervos central, iar de acolo sunt afectate toate organele şi creierul. Ne dăm seama că nu sunt atenţi. Vorbim cu ei dar par absenţi, memoria le este deficitară, tuşesc, le lăcrimează ochii. Putem ajunge până la tulburările de percepţie, iar aici vorbim de halucinaţii vizuale şi auditive, de delir, iar în consumul excesiv chiar la demenţă. Mai vorbim despre agresivitate, agitaţie psiho-motorie, ori râsul inadecvat; le arăţi degetul şi îi apucă râsul”, spune psihologul Monica Săcuiu. 

Agitaţia nefirească, vorbirea incoerentă, dilatarea pupilelor, pierderea poftei de mâncare sau, extrema cealaltă, o senzaţie nefirească de foame, sunt semne care trebuie să-i alarmeze pe cei din anturaj dacă ele nu s-au regăsit înainte în comportamentul de zi cu zi al adolescentului. 

Uşurinţa de a le găsi şi preţul mic aşază etnobotanicele pe primul loc în preferinţele românilor

Dacă imediat după consum apar modificările menţionte mai sus, precum fotofobia, ochii roşii sau pupilele dilatate, respectiv modificările în comportament, în perioada de abstinenţă apar alte reacţii, mai intense, pentru ameliorarea cărora este necesară intervenţia medicală.

”În perioada de sevraj este altă problemă pentru că aici apare durerea. Nu se pot abţine din cauza durerii care îi împinge să consume din nou iar sevrajul apare atunci când vor să se abţină, în abstinenţă. În această perioadă, nu pot fi atenţi, nu pot comunica şi ajung de obicei la spital din cauza durerilor unde sunt trataţi simptomatologic. Pot deveni agresivi verbal dar şi comportamental. Uneori avem de-a face şi cu automutilare”, spune Monica Săcuiu.   

Medicii spun că au ajuns să se confrunte cu un val de tineri care se simt rău după ce trag din ţigări cu etnobotanice. “Am început să avem prezentări aproape zilnic. Pacienţi de vârstă tânără, liceeni sau vârstă apropiată vârstei de liceu, cu agitaţie psihomotorie, tahicardie, dispnee, simptomatologie care s-a ameliorat după tratamentul nespecific aplicat în urgenţă. În principiu, au zis că au fumat”, a declarat şeful secţiei UPU Buzău, Adrian Zoican.

Numărul mare al consumatorilor de substanţe psihoactive care au ajuns în ultima vreme la spital a atras atenţia şi specialiştilor Compartimentului Antidrog, care la rândul lor au intensificat activităţile de consiliere în unităţile şcolare.

Un prim pas pe care părinţii, dascălii şi colegii celor suspecţi că ar consuma droguri ar trebui să îl facă este să sune la numărul unic de urgenţă 112 care va direcţiona apelul atât către autorităţile medicale pentru acordarea primului ajutor cât şi către Poliţie sau Jandarmerie, care pot demara cercetări pentru a afla pe ce filieră au fost procurate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite