Copiii legaţi de paturi la Spitalul Judeţean Buzău locuiesc într-o casă de tip familial din subordinea DGASPC
0Copiii instituţionalizaţi care au apărut în filmuleţe legaţi de paturi în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău locuiesc într-o casă de tip familial aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), având grave probleme neuropsihice.
Potrivit directorului DGASPC Buzău, Alina Bădulescu, cei şase copii filmaţi la începutul săptămânii legaţi de pat în Spitalul Judeţean Buzău locuiesc într-o casă de tip familial şi au grave afecţiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticaţi cu ADHD, iar alţii cu retard mintal.
Cei şase minori locuiesc alături de alţi 11 copii instituţionalizaţi şi au fost internaţi în spitalul buzoian, în urma unor probleme respiratorii.
Alina Bădulescu a precizat că micuţii erau vizitaţi zilnic de îngrijitorii care îi supraveghează în casa de tip familial şi care le aduceau hrană sau alte lucruri de care aveau nevoie.
Ea a precizat că supraveghetorii nu s-au sesizat în privinţa copiilor legaţi de paturi pentru că aceştia nu erau imobilizaţi permanent, ci doar pe durata tratamentului din cauza problemelor psihice de care sufereau, adăugând că pe durata spitalizării micuţii au fost trataţi corespunzător.
Directorul DGASPC Buzău a mai declarat că există situaţii speciale când în spitale mari din Capitală s-a impus să fie mobilizaţi supraveghetori pentru copiii din sistemul de protecţie socială aflaţi în situaţii speciale. În cazul în care instituţia nu a dispus de supraveghetori, s-a apelat la voluntari care să aibă grijă de copiii internaţi aflaţi în situaţii deosebite, însă nu a existat o solicitare din partea Spitalului Judeţean Buzău pentru un îngrijitor din cadrul DGASCP care să aibă grijă de cei şase copii internaţi la Pediatrie.
Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate, luni, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba
despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.
Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au explicat marţi, într-o conferinţă de presă comună, că în cazul copiilor legaţi de paturi a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău.
Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău susţine că primele concluzii ale anchetei declanşate la Spitalul Judeţean Buzău arată că micuţii care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare.
Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău, care au luat în discuţie, miercuri, cazul copiilor legaţi de paturi, au anunţat că în prezent sunt vizate de sancţiuni şeful Secţiei de pediatrie şi asistentul şef, acestea putând merge până la desfacerea contractelor de muncă.
Cinci angajaţi ai Spitalului Judeţean Buzău, între care şeful Secţiei de Pediatrie şi asistentul şef al aceleiaşi secţii, au fost audiate, până în prezent, în cazul copiilor de la Secţia de Pediatrie, legaţi de mâini şi de picioare de gratiile paturilor.
Cercetările în cazul copiilor legaţi de paturi în Secţia Pediatrie sunt făcute de poliţişti de la Poliţia Municipiului Buzău sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Buzău.