Compania de Apă Buzău a fost amendată de Garda de Mediu pentru că deversa nămol într-un loc neautorizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O scăpare a conducerii Companiei de Apă Buzău a fost aspru sancţionată de Garda de Mediu. Compania a primit 30.000 de lei amendă după ce o vidanjă a societăţii a fost surprinsă în timp ce arunca reziduurile adunate din canale într-un batal din apropierea râului Buzău. Conducerea companiei spune că abaterea a fost încadrată greşit, deoarece deversarea s-a făcut în vechi iazuri de uscare a nămolului, nicidecum în ape de suprafaţă.

Nu demult, o deversare suspectă a Companiei de Apă Buzău a făcut subiectul unui amplu control desfăşurat de comisarii Gărzii de Mediu în preajma staţiei de epurare de langa podul de la Vadu Paşii. Angajaţii companiei au fost surprinşi în timp ce goleau o vidanjă pe un teren situat aproape de râul Buzău. Terenul ce înconjoară staţia  pe o suprafaţă de 13 hectare a fost luat în administrare de către Compania de Apă şi reprezintă în mare parte vechea groapă de gunoi a oraşului.

La scurt timp după control, Garda de Mediu i-a aplicat Companiei de Apă o sancţiune cuprinsă între 30.000 şi 60.000 de lei, pentru deversare de apă menajeră în ape de suprafaţă, în contul căreia a fost achitat în 24 de ore jumătate din valoarea minimă, adică 15.000 de lei. Suma, evident, este suportată indirect de buzoienii plătitori de facturi pentru apă şi canalizare. 

De ce deversarea a fost considerată ilegală? La revizuirea autorizaţiei de mediu, după modernizarea staţiei de epurare, Compania de Apă a uitat să menţioneze cele două lagune pentru depozitarea nămolului în dosarul înaintat APM, astfel încât, din 2014 până luna trecută, Garda de Mediu a considerat că deversarea reziduurilor de nămol s-a făcut ilegal. Conducerea Companiei de Apă consideră că sancţiunea este nemeritată, întrucât cele două iazuri de uscare în care a deversat noroiul adunat din canale sunt vechi, din anii '70, şi că nu sunt ”ape de suprafaţă”.

”Pe de o parte, Garda de Mediu ne forţează să curăţăm permanent reţeaua de canalizare, iar pe de altă parte ne sancţionează. Am fost amendaţi pentru reziduurile aspirate din canale, nisip, cârpe şi tot ce blochează reţeaua, şi aruncate în aceste iazuri. Am plătit amenda şi am sistat programul anual de mentenanţă a reţelei de canalizare până la obţinerea autorizaţiei de mediu. Avem în vedere şi împrejmuirea acelui teren”, a declarat Dumitru Cristea, director tehnic Compania de Apă.

În primul trimestru al anului 2016, Comisariatul Judeţean Buzău al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 184 inspecţii, dintre care 37  planificate conform planului anual de controale şi 147 inspecţii neplanificate, dintre care 24 de controale au fost efectuate în urma unor sesizări, zece în urma autosesizării, 31 de controale au fost dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale e mediu, iar 36 au fost controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judetean.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite