Câţi câini poţi creşte la curte în România. Legislaţia în vigoare le dă posibilitatea multor români să-şi transforme gospodăria în adăposturi pentru animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câini sunt fotografiaţi la premiera filmului Dog Days la Westfield Century City în Century City California Statele Unite ale Americii FOTO Guliver / Getty Images / Frazer Harrison

În România, nu există o lege care să limiteze deţinerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte şi singura regulă care funcţionează este cea a bunului simţ. Legislaţia în vigoare le-a dat posibilitatea multor iubitori de animale să-şi transforme gospodăriile în adăposturi pentru animale abandonate.

Familii cu zeci sau sute de câini şi pisici în curte, chiar în apartamente la bloc, sunt în toată ţara. 

Sunt cei din categoria activiştilor care susţin că fac ceea ce statul nu este în stare, adică să preia animalele abandonate pe străzi, pe care apoi le vaccinează, sterilizează, le îngrijesc temporar apoi le caută adoptatori.

Nu de puţine ori, unii dintre ei intră în conflict cu vecinii, supăraţi de zgomotele şi mirosurile produse de animale. 

Atunci când se plâng autorităţilor, acestea ridică din umeri neputincioase, pentru că nu au o lege în baza căreia să acţioneze. 

”Legislaţia, nici cea sanitar-veterinară, nici legislaţia în care sunt reglementate normele de convieţuire socială nu prevăd norme clare pentru persoane fizice, câte capete de animale poţi ţine într-o gospodărie astfel încât să nu produci disconfort. Iar pentru persoane juridice e acelaşi lucru”, spune Carmen Ichim, prefectul judeţului Buzău. 

Astfel, conform legislaţiei în vigoare, dacă asiguraţi condiţii de igienă, identificare, vaccinare, deparazitare şi aveţi spaţiu suficient, puteţi deţine caţi câini doriţi, atâta timp cât nu tulburaţi liniştea vecinilor. 

Articolul 4 din Ordinul nr.31 din 31 martie 2008 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor prevede că ”numărul de animale, cu excepţia animalelor sălbatice, deţinut de o persoană fizică sau juridică nu este restricţionat, cu condiţia respectării normelor de sănătate, protecţie şi bunăstare a acestora, prevăzute de legislaţia în vigoare”.

Potrivit prefectului de Buzău, se impune o modificare a actului normativ în care sunt reglementate reguli de convieţuire în societate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite