Aveau apă curentă pe vremea romanilor, dar în timpurile moderne au avut de aşteptat până în anul 2011 ca să le curgă apă la robinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greu de crezut, dar o localitate din Buzău a avut un sistem de alimentare cu apă a mai multor utilizatori cu peste 1.500 de ani înainte să fie introdusă reţea cu fonduri Sapard. La Pietroasele, pe vremea când aici exista un castru roman, apa era adusă prin conducte de ceramică, olane, de la peste doi kilometri distanţă.

Poalele dealului Istriţa, din judeţul Buzău, reprezintă pentru arheologi un izvor permanent de informaţii despre strămoşii noştri. Puţini ştiu că la Pietroasele, localitate celebră mai ales pentru tezaurul Cloşca cu Puii de Aur, găsit aici, zeci, poate sute de militari romani au convieţuit cu băştinaşii, legionarii aducând cu ei în zonă mostre de civilizaţie.

Potrivit istoricului Laurenţiu Grigoraş, oamenii din Pietroasele aveau apă curentă, datorită romanilor din castru care reuşiseră să construiască o aducţiune. ”Am găsit un sistem pe bază de olane, ţevi din ceramică, ce plecau de pe versanţii dealului şi ajungeau în tabără. Apa probabil că era captată în mici acumulări, în urma ploilor, şi transportată gravitaţional prin reţeaua de aproape doi kilometri până la castru şi termele romane”, spune Laurenţiu Grigoraş (foto jos).

Laurenţiu Grigoraş

Construcţiile ridicate de romani, inclusiv aducţiunea, au fost utilizate mult timp după plecarea acestora, de către localnici, indicii fiind urme ale unor anexe din lemn descoperite în prelungirea edificiilor din castru.

Potrivit sursei, vestigiile romane din Pietroasele datează din secolul al IV-lea e.n., anii 360, 370, la peste cinci decenii de la retragerea aureliană, semn că în zonă rămăsese cel puţin această garnizoană de la poalele dealului Istriţa. Istoricul Marius Constantinescu este de părere că la Pietroasele rămăsese un avanpost al Imperiului Roman de Răsărit, pentru apărarea în faţa barbarilor. "Acest sistem de fortificaţii a fost menit să apere Constantinopolul, noua capitală a imperiului, pe care Constantin cel Mare a inaugurat-o în anul 330 e.n.", a declarat Marius Constantinescu.

În apropierea primăriei din localitate se află ruinele castrului roman iar la peste 500 demetri distanţă sunt rămăşiţele unui edificiu relevant pentru gradul de civilizaţie. Este vorba despre Termele Romane, băi destinate recreerii militarilor romani, construcţie elaborată pentru acea vreme şi foarte asemănătoare cu termele din Roma.

De curând a fost descoperit în zona băilor un hipocaust, adică un sistem de încălzire centrală, în pardoseală, care funcţionează prin circulaţia aerului cald pe sub o podea dublă şi prin pereţi dubli. Respectiva structură deservea atât încăperile din jur şi oferea plăcerea comandanţilor romani de îmbăiere în condiţii deosebite.

"Focarul de căldură, furnium sau praefurnium, de mari dimensiuni era conceput pentru arderea de buşteni de lemn. De aici, căldura circula prin canalele amplasate sub pardoseala din cărămizi şi mozaic, amplasate sub pardoseala din cărămizi şi mortar, sprijinită pe stâlpişori, tegulae mammatae, asigurând confortul dorit în fiecare colţ al edificiului", precizează arheologul Marius Constantinescu. 

Arheologii buzoieni au mai scos la iveală faptul că toată construcţia avea pe lângă acele terme şi săli de exerciţii şi antrenamente, de lectură, de muzică, de dans, bucătării, săli de banchete şi multe altele. Potrivit specialiştilor, în perimetrul respectiv, bazinele de mici dimensiuni, respectiv 2 X 1,20 metri, erau destinate persoanelor de vază. Aceste bazinete erau pardosite cu plăci de marmură tăiate la dimensiunea fundului, pe una dintre laturi aveau amenajată o treaptă-banchetă din cărămizi, înaltă de 40 de centimetri şi lată de 30 de centrimetri, pe care şedeau personajele în timpul îmbăierii, iar pereţii erau coloraţi şi pictaţi. 

Localitatea de la poalele Istriţei a avut din nou o reţea de apă după o pauză de aproximativ un mileniu şi jumătate, arheologii neştiind cu exactitate până când daco-romanii care locuiau în zona Pietroasele au utilizat aducţiunea. 

Demarate în cursul anului 2005 cu fonduri Sapard, lucrările pentru alimentarea cu apă a locuitorilor din comuna Pietroasele s-au desfăşurat în două etape şi au fost finalizate în 2011. Lucrările au fost sistate o vreme din cauza epuizării fondurilor. Proiectul a primit o nouă finanţare prin Ordonanţa 7, iar reţeaua de apă a fost extinsă în toată comuna, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 75 de miliarde de lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite