Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc internaţional UNESCO. Ce avantaje aduce noul statut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focul Viu de la Terca, pe lista obiectivelor
Focul Viu de la Terca, pe lista obiectivelor

Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc acreditat UNESCO, al doilea din România, după Ţara Haţegului. Zona cu circa 45.000 de locuitori şi o suprafaţă ocupată este de peste o mie de kilometri pătraţi va fi mai bine promovată la nivel mondial.

Board-ul UNESCO s-a întrunit miercuri la Paris şi a votat ca Geoparcul Ţinutul Buzăului să fie acreditat UNESCO. Au fost luate în analiză 16 geoparcuri, însă nu au fost acreditate decât opt, între care şi cel al buzoienilor.

Pentru reuşita de miercuri, au colaborat de mai bine de 14 ani Asociaţia ”Ţinutul Buzăului”, Consiliul Judeţean Buzău şi administraţiile a 18 comune care alcătuiesc geoparcul.

”Votul obţinut astăzi ne onorează, este o recunoaştere a importanţei valorilor naturale şi culturale din teritoriu şi ne include pe lista selectă a geoparcurilor internaţionale. Mulţumesc tuturor celor ce au crezut şi au luptat pentru acest proiect. Este un moment mult aşteptat, o oportunitate foarte mare de dezvoltare şi o bucurie imensă”, ascris Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

O nouă întâlnire care va avea loc între board-ul UNESCO şi reprezentanţii Ţinutului Buzăului va avea loc săptămâna viitoare, când va fi înmânată şi diploma care atestă intrarea în portofoliul UNESCO.

buzauunesco

Geoparcul include în salba de atracţii mai mulţi vulcani noroioşi, focuri vii, munţi de sare, pietre şi sfincşi cu forme bizare, chihlimbar unic în lume, dar şi valori naturale şi culturale. Odată redescoperite, acestea vor fi puse în valoare pentru a deveni o destinaţie turistică sustenabilă.

În septembrie 2021, o echipă formată din doi evaluatori UNESCO au efectuat o vizită în ţinut, în urma căreia au descoperit motivele pentru ca acest areal a meritat să primească statutul extrem de important. 

Evaluatorii UNESCO  acordarea titulaturii de Geoparc Global Ţinutului Buzăului foto news

Cei doi oaspeţi au fost impresionaţi de principalele atracţii ale zonei, precum vulcanii noroioşi, trovanţii de la Ulmet, focurile vii de la Lopătari, dar şi aşezările rupestre din Bozioru.

Despre avantajele intrării Ţinutului Buzăului în reţeaua globală a geoparcurilor internaţionale a vorbit atunci Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO.

”Important este că vă aflaţi în această reţea imensă la nivel mondial şi, de asemenea, la nivel european, unde este foarte uşor de conectat, de colaborat, cu beneficii de ambele părţi, pentru regiune. Deci, veţi avea schimburi culturale, ceea ce este, de asemenea, foarte pozitiv, şi vă permite înţelegerea altor culturi, altor moduri de viaţă şi alte locuri”, a declarat Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO.

Pentru ca Ţinutul Buzăului să poată funcţiona ca geoparc UNESCO, el va beneficia de un buget multianual. O parte din buget va fi asigurată de Consiliul Judeţean Buzău, iar cealaltă, din fondurile Asociaţiei ”Ţinutul Buzăului”. 

La bugetul geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5 % din impozitul pe salariu şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca ”Ţinutul Buzăului”. 

Oricine va putea contribui la susţinerea şi promovarea Geoparcului, redirecţionând cei 3,5% către Asociaţia ”Ţinutul Buzăului” sau comandând din magazinul online.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite