Viaţa într-o încăpere de opt metri pătraţi. Cum trăieşte într-un container un cuplu care are patru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Ianoşi are patru copii şi cu toţii trăiesc într-un container în cartierul Stupini din Braşov. Nu se plâng, muncesc din greu, iar cea mai mare dorinţă a lor este să aibă o casă. Toţi banii pe care i-au strâns i-au folosit să cumpere terenul pe care au aşezat containerul în care locuiesc.

Familia Ianoşi are patru copii şi cu toţii trăiesc într-un container în cartierul Stupini din Braşov. Nu se plâng, muncesc din greu, iar cea mai mare dorinţă a lor este să aibă o casă. Toţi banii pe care i-au strâns i-au folosit să cumpere terenul pe care au aşezat containerul în care locuiesc.

Emil Ianoşi are 32 de ani şi este un om muncitor. Are o slujbă stabilă, iar când iese la serviciu adună peturi, doze şi orice materiale reciclabile din care să mai scoată un bănuţ. Soţia sa Jenica (31 de ani) are grijă de cei patru copii:  Maria (8 ani), Gabriela (7 ani), Andrei (5 ani) şi Nicoleta (1,6 ani). În ciuda lipsurilor sunt o familie fericită care nu se plânge.

Cei doi soţi şi copiii lor nu au putut primi ajutor de familie. „Părinţii mei au murit amândoi, iar soţia o mai are doar pe mama ei care este bolnavă şi aproape oarbă. Nu a avut cine să ne ajute, aşa că ne-am descurcat singuri cum am putut. Muncim din greu şi tot ce ne dorim este să avem o casă micuţă pentru noi şi pentru copii“, spune Emil Ianoşi.

Angajat model

Bărbatul are un loc de muncă stabil, la un supermarket din Braşov. Zilnic face naveta 20 de kilometri ca să ajungă la serviciu. Nu lipseşte însă şi nici nu întârzie. În plus, în decembrie anul trecut, a primit titlul de angajatul lunii. Diploma este o mare mândrie pentru el şi este pusă pe peretele casei improvizate „Lucrez la recepţia mărfii, iar în decembrie am munci mult, am făcut ore suplimentare şi am primit titlul de angajatul lunii. Am fost foarte fericit. Nu este o ruşine să munceşti din greu, este o mândrie şi toată lumea ar trebui să înţeleagă asta“, mai spune bărbatul.

Şase suflete în opt metri pătraţi

Deşi trăiesc cu toţii, şase suflete, într-un container de 4 metri pe 2 metri, adică opt metri pătraţi, în care încap doar două paturi, o sobă mică pe lemne şi cam atât, familia Ianoşi nu se plânge. Nu au nici curent şi au improvizat în tavan un fel de lampă din mai multe lanterne cu baterii ca să aibă lumină. Se bucură totuşi că au terenul lor. „Am muncit ani la rând ca să strângem cei 8.000 de euro să cumpărăm  terenul de 615 metri pătraţi. Am pus deoparte din salariul soţului şi am reciclat tot ce am găsit, bidoane, doze. Aşa am reuşit să strângem banii. Nu ne puteam permite să stăm în chirie. Aşa măcar avem terenul nostru, avem containerul acesta şi nu plătim la bancă. Nu ne-am fi permis să avem rate. Este al nostru şi este un sentiment minunat. Sunt alţii, săracii, care nu au absolut nimic“, spune Jenica Ianoşi.

Familia Ianoşi locuieşte într-un container de 8 metri pătraţi

Patru copii frumoşi şi deştepţi

Familia Ianoşi are patru copii. Fetele mari meg la şcoală, băiatul la grădiniţă, iar mezina familiei stă deocamdată acasă cu mama. Copiii ştiu deja ce este munca, îşi ajută părinţii să recicleze bunuri, fac curăţenie în jurul locuinţei şi în acelaşi timp se descurcă foarte bine la şcoală. Asta deşi în fiecare dimineaţă trebuie să meargă pe jos 20 de minute până la primul autobuz. „Maria şi Gabriela merg la şcoală, una este clasa a II-a, iar cealaltă clasa întâi. Băiatul merge la grădiniţă, iar fetiţa cea mică va merge şi ea la anul. Şcoala este foarte importantă pentru ei. Este bine să înveţe carte. Le place, iar când vin acasă primul lucru îşi fac lecţiile şi apoi mă ajută la treburile casei“, mai spune Jenica Ianoşi.

În total familia trebuie să trăiască cu aproximativ 1700 de lei pe lună, salariul tatălui şi alocaţiile copiilor. Au găsit ajutor la Cantina Mulţumesc care aparţine Fundaţiei Bucuria Darului. De aici primesc o masă caldă de luni până vineri. „Este un mare ajutor pentru noi. Copiii au mâncare caldă când vin de la şcoală şi de la grădiniţă. Tot cei de la fundaţie ne-au ajutat prin intermediul unui architect care ne-a făcut proiectul pentru casă şi ne ajutat cu actele. A mers destul de greu pentru că la noi e multe birocraţie“, mai spune Emil Ianoşi. 

Îşi doresc o casă a lor

Visul lor cel mai mare este să aibă o căsuţă a lor, să aibă o baie şi o bucătărie aşa cum avem cei mai mulţi dintre noi. Au însă nevoie de ajutor. „Avem mare nevoie de materiale de construcţie. Noi mai aducem lemne de la balastieră de unde aruncă lumea. Unele sunt bune de construcţie, celelalte le folosim pentru foc să ne încălzim. Avem ânsă nevoie de ajutor pentru că este nevoie de muţi bani ca să faci o casă. Nu ne dorim una mare, dar tot este scump. Dacă există oameni care să ne ajute le mulţumim din suflet“, a mai spus Emil Ianoşi.

Copiii visează şi ei la o căsuţă, dar pentru că se apropie sărbătorile se gândesc şi la Moş Crăciun. Nu au liste lungi de dorinţe. Maria îşi doreşte un skateboard, Gabriela o trotinetă, iar Andrei o bicicletă. Cu toţii vor să facă sport. Sunt copii frumoşi şi modeşti care au învăţat de mici ce înseamnă munca. Oricine vrea să îi ajute poate legătura cu Emil Ianoşi la telefon 0767.420790 sau îi poate contacta prin intermediul Fundaţiei Bucuria Darului la telefon 0368.465348.

Familia Ianoşi îşi doreşte o casă adevărată
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite