Vânătăile apărute din senin nu trebuie ignorate. Pot fi semnul unor afecţiuni serioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătăile pot fi semnul unor boli grave. FOTO Arhivă
Vânătăile pot fi semnul unor boli grave. FOTO Arhivă

Cu toţii ne învineţim atunci când ne lovim, iar asta este perfect normal. Dacă însă vă treziţi cu vânătăi pe corp din senin, atunci trebuie să mergeţi la medic. Mai ales dacă acestea sunt roşiatice sau spre negru-albăstrui.

Vânătăile apar la oricine atunci când se loveşte mai tare. Vasele de sânge de la suprafaţă se sparg şi aşa apar vânătăile. Sunt însă şi persoane predispuse la acest tip de afecţiune şi care se învineţesc foarte uşor. „Persoanele care stau prea mult la soare au parte de mai multe vânătăi deoarece se pierde din elasticitatea pielii şi atunci aceastea se poate răni mult mai uşor. De asemenea pe măsură ce îmbătrânim pielea devine mai subţire şi apar mai uşor vânătăi. Şi persoanele cu pielea foarte albă sunt mai sensibile deoarece stratul de piele este mai subţire decât la persoanele mai creole“, spune spune Florin Tudor, medic internist.

Unele medicamente sau lipsa vitamine pot duce la vânătăi

Şi dacă luaţi anumite tipuri de medicamente puteţi să treziţi cu vânătăi. „În general anticoagulantele sau antiinflamatoare au tendinţa să subţieze sângele, care nu se mai coagulează repede şi atunci pe piele apar mai uşor vânătăi. Chiar şi aspirina şi ibuprofenul luat zilnic sau în doze mari poate avea acest efect. În cazul femeilor şi anticoncepţionalele afectează vasele se sânge. Lipsa vitamina C sau de vitamina B12 (atunci când aveţi anemie) fac pacienţii mai sensibili şi aceştia se pot învineţii foarte uşor“, mai spune medicul.

Boli ce nu trebuie ignorate

Dacă nu aveţi pe corp doar o vânătaie sau două, ci mult mai multe care apar din senin atunci trebuie să mergeţi la medic. „Una dintre bolile care au ca simptom vânătăile este vasculita. Vasele de sânge se inflamează, se sparg şi apar vânătăi de culoare roşie. Este o boală autoimună care însă poate fi ţinută sub control. O altă boală autoimună care dă foarte multe vânătăi este Purpura Trombocitopenică Imună. Apare în general la femeile tinere, dar şi la copii. În cazul acestei boli numărul de trombocite din sânge este foarte scăzut şi de aceea apar vânătăile. Se poate da tratament şi devine foarte periculoasă, la fel ca şi vasculita, atunci când pacientul trebuie să sufere o intervenţie chirurgicală, caz în caz coagularea sângelui este foarte importantă“, mai spune specialistul.

Atenţie la bolile de ficat şi de sânge

Vânătăile pot fi semnul unor boli grave. „Vânătăile pot apărea şi în cazul cirozei sau al insuficienţei hepatice. În acest caz apar mai mult în zona abdominal, dar nu trebuie ignorate. De asemenea vânătăile se pot asocia şi cu Hepatita B sau C. Anumite tipuri de cancer de sânge cum este leucemia de exemplu se pot asocia şi cu vânătăi în exces. Este bine să mergeţi la un consult medicul şi să nu ignoraţi vânătăile dacă acestea apar cu regularitate atunci când nu v-aţi lovit“, mai spune medicul. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite