A fost împuşcat ursul agresiv din Braşov. A atacat de două ori oamenii, în interval de patru zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cordonul de protecţie al jandarmilor şi toate încercările de a captura/împuşca ursul din cartierul Răcădău, care a atacat joi un bărbat în cartierul Valea Cetăţii, au fost în zadar: animalul a atacat din nou.

UPDATE 22.00 Autorităţile au anunţat că ursul agresiv a fost împuşcat în urmă cu puţin timp. Animalul a fost găsit tot în zona unde a atacat astăzi.

Cadavrul animalului va fi dus duminică la laboratorul de la Direcţia Sanitar Veterinară pentru recoltarea de probe şi efectuarea de analize.

15.30 Omul a scăpat fără răni, dar câinele care îl însoţea a fost sfâşiat.

Pentru „recoltarea” ursului, termenul elegant folosit pentru împuşcare, este nevoie de aviz de la Ministerul Mediului. Evindent, trăim în România, unde conduce birocraţia. Avizul nu a venit, iar braşovenii au fost apăraţi cu sfaturi şi vorbe bune de specialişti.

„Ursul este foarte periculos, se întoarce în zona în care a atacat şi, dacă mai simte sânge sau sunt oameni acolo, e posibil să atace”, a precizat vinrei, Ramon Jurj, cercetător ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, într-o conferinţă de presă la Primăria Braşov, instituţie care răspunde de siguranţa cetăţenilor în faţa pericolelor pe care le pot provoca animalele.

Acesta a menţionat că relocarea ursului din Răcădău nu este o posibilitate viabilă, deoarece în momentul în care ursul este pus în situaţia de a ataca omul, singura soluţie este recoltarea.

Deocamdată, specialiştii au început acţiunile de monitorizare a zonei şi prevenire a cetăţenilor, acestea fiind singurele măsuri care pot fi luate până la obţinerea autorizaţiei de recoltare de la Minister. Vor fi montate, în teren, camere video de monitorizare pentru a captura ursul atunci când acesta se va întoarce.

„Domnul prefect a constituit o comisie de situaţii de urgenţă. Noi, ca şi Regie, am trimis solicitarea pentru derogare. Să sperăm că şi Ministerul Mediului ne va oferi cât mai curând posibil această aprobare”, a precizat Cosmin Didă, responsabilul de vânătoare al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt.

La această oră, prefectul Ciprian Băncilă a dat telefon la Bucureşti, poate-poate funcţionărimea de la Ministerul Mediului va catadisci să trimită o hârtie pe fax/mail pentru a ursul să poată fi împuşcat.

Până atunci….

Specialiştii recomandă cetăţenilor să nu iasă în următoarea perioadă în pădurile din împrejurimile Braşovului (Noua, Răcădău, Schei) până la rezolvarea situaţiei, localnicii să reducă/elimine din gospodării sursele de hrană care atrag urşii (deşeuri menajere, fructe coapte în pomi sau pe jos, să închidă animalele seara), iar turiştii să nu facă grătare în pădure sau să lase resturi menajere în urma lor.

Specialiştii insistă ca, dacă se iese în zone împădurite, să fie respectate următoarele sfaturi de prevenire a conflictelor directe om-urs: cetăţenii să respecte traseele turistice şi programele de plimbare în pădure (să evite plimbările dimineaţa devreme, seara târziu şi noaptea prin pădure); plimbările să fie făcute în grupuri, numai în timpul zilei, şi să fie gălăgioase, astfel încât să se evite apropierea ursului; renunţarea la plimbare dacă sunt vizibile urme de urşi; menţinerea distanţei faţă de sursele abundente de hrană şi de animale moarte, deoarece acestea atrag ursul; ţinerea în lesă, sub control, a câinilor de companie (aceştia reprezintă o sursă de instigare a ursului).

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite