Trasee montane în Făgăraş: drumeţii spectaculoase pe crestele munţilor şi spre lacurile Bâlea şi Podragu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munţii Făgăraş sunt renumiţi pentru perisajele extraordinare. FOTOwww.mountainguide-sibiu.ro
Munţii Făgăraş sunt renumiţi pentru perisajele extraordinare. FOTOwww.mountainguide-sibiu.ro

Trasee montane în Făgăraş sunt pe toate „gusturile”, masivul din Carpaţii Meridionali putându-se face drumeţii atât de cei dornici de aventuri la înălţime, cât şi de cei care caută doar relaxare.

Masivul Făgăraş măsoară, de la est la vest,  în linie dreaptă, aproximativ 70  de kilometri, iar de la nord la sud circa de 45 kilometri. Munţii Făgăraşului seamănă cu o imensă coloană vertebrală orientată de la est la vest având „coastele“ (culmile) orientate către nord şi respectiv, sud. Culmile din partea nordică sunt cu mult mai scurte şi mai abrupte decât cele din partea sudică, care sunt foarte lungi şi domoale. Astfel că există trasee montane în Făgăraş indiferent de condiţia fizică. Puteţi alege între zeci de trasee care de care mai spectaculoase.

Trasee montane în Făgăraş: spre cel mai înalt vârf din România

Nu puteţi ajunge în Munţii Făgăraş fără să urcaţi pe cea mai înaltă culme a ţării. Vârful Moldoveanu (2544 de metri) se vede însă cel mai bine din aer. Pentru această destinaţie numeroşi turişti aleg să efectueze trasee montane în Făgăraş. Despre originea numelui său există şi acum dispute. Unii istorici spun că numele vine de la căţeluşa Molda, după care a fost denumită şi regiunea Moldovei. Mai mulţi cercetători au respins însă această idee şi spun că numele vârfurilor din Masivul Făgăraş au fost date după poreclele ciobanilor, singurii care urcau pe munte acum mai bine de 80 de ani. Aşa se face că Vârful Moldoveanu a fost botezat după porecla ciobanului care avea în arendă acea porţiune de munte.

Un traseu montan în Făgăraş, propus de alpiniştii experimentaţi, este următorul: Balea Lac (alt.2034m) – Saua Capra (alt.2315m) – Lacul Capra (alt.2249m) – Portita Arpasului (alt. 2175m) - “La trei pasi de moarte” – Saua Vartopului (alt.2290m) – Arpasul Mare (alt.2468m) – piciorul Mircii (alt. 2471m) – Iezerul Podul Giurgiului (alt.2226m) – Saua Podragului(alt.2307m) – Saua Ucei Mari (alt.2220m) – Saua Orzanelor (alt.2305m) - Vf. Vistea Mare (alt. 2527m) – Vf. Moldoveanu (alt.2544m).

Parcurgerea traseului montan în Făgăraş durează cam şapte ore, dar se poate face şi în două zile dacă dormiţi înzona Cabanei Podragu. Este un traseu greu, echipamentul de munte este obligatoriu şi ar fi bine să fiţi însoţiţi şi de cineva care cunoaşte zona.

Trasee montane în Făgăraş: spre Bâlea Lac

Bâlea Lac este demult un punct de atracţie pentru mii de turişti, calea spre el devenind unul dintre cele mai frecventate trasee montane din Făgăraş. Dacă vreţi să exploraţi cu adevărat zona, lăsaţi comoditea la o parte şi maşina acasă. Puteţi merge pe un traseu superb, de dificultate medie, care poate fi parcurs de oricine are o pereche de bocanci şi ceva haine mai groase. Traseul cuprinde mai multe puncte de atracţie: Bâlea Lac - Curmătura Bâlii - Lacul Doamnei - Valea Doamnei - Muchia Bâlii - Bâlea Cascadă. Traseul este unul superb, presărat cu mai multe zone de belvedere de unde puteţi admira peisajul la înălţime. Acest traseu pe parcurge în trei ore şi jumătate, maxim patru ore.

image

Trasee montane în Făgăraş: spre Vârful Negoiu

Un alt traseu montan superb din Făgăraş vă duce la Vârful Negoiu la 2.535 de metri altitudine, al doilea cel mai înalt vârf din România. Pleacă de la Cabana Negoiu - Valea Sărăţii - Şaua Cleopatrei - Vf. Negoiu - Strunga Doamnei - Strunga Ciobanului  şi ajunge la Piatra Prânzului. Traseul este însă unul dificil, practicabil vara şi toamna. În sezonul rece este recomandat doar munţomanilor cu multă experienţă. Este şi un traseu lung care durează şapte până la opt ore.

image

Trasee montane în Făgăraş: spre Lacul Podragu, o minune a naturii

Un alt traseu spectaculos este cel care pleacă din Oraşul Victoria - cabana Turnuri - cabana Podragu - Lacul Podragu. Este unul dintre cele mai frumoase trasee montane din Făgăraş. La început veţi merge prin pădure, apoi veţi ajunge în zone cu strânci abrupte, veţi trece peste ape curgătoare de munte, veţi putea vedea multe plante sălbatatice, iar în finale veţi avea parte de un peisaj uluitor la lacul Podragu. Traseul este mediu ca dificultate şi durează şapte ore.

image

Unul dintre cele mai cunoscute trasee montane din Făgăraş este: Porumbacu de Sus (Cariera de marmură) – Cabana Negoiu – Refugiul Şaua Scării – Vârful Şerbota sau Vârful Negoiu. Traseul durează cinci ore, dar este destul de uşoară ascensiune deoarece poteca este largă. O descrierea amănunţită a traseelor şi sfaturi despre cum le puteţi aborda puteţi găsi pe sibiu-turism.ro

Trasee montane în Făgăraş: drumeţie pe creste

Dacă vreţi să exploraţi cu adevărat Munţii Făgăraş puteţi să vă planificaţi o drumeţie prelungită pe crestele masivului. O astfel de excursie durează 4-5 zile, dar merită pe deplin. Veţi vedea toate culmile în toată splendoarea lor.

Marius Radu, un pasionat al drumeţiilor montane descrie pe blogul său ce înseamnă o experienţă pe crestele munţilor Făgăraş. „Parcurgerea crestei Făgăraşului într-un sens sau celălalt necesită 4-5 zile de efort intens şi vreme bună. Dincolo de performanţa sportivă, timpul petrecut vreme de câteva zile la peste 2.000 m oferă satisfacţii deosebite prin frumuseţea şi măreţia peisajului alpin. Ca în orice masiv, creasta este porţiunea cea mai umblată (şi, din păcate, cea mai expusă degradării) dar muntele ascunde multe locuri minunate la capătul unor poteci marcate sau nu“, scrie Marius Radu pe blog.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite