Pacienţii cu boli respiratorii grave vor face terapie de reabilitare pulmonară la Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea medicală deschide oficial mâine 21 septembrie Sala de Kinetoterapie unde pacienţii cu afecţiuni pulmonare grave pot face terapie de recupare, terapie ce este cruciată pentru amelionarea bolii, dar şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.

Reabilitarea pulmonară este o intervenţie multidisciplinară destinată, în principal, pacienţilor cu boli respiratorii cronice internaţi în secţiile cu paturi în regim de spitalizare continuă şi urmăreşte optimizarea tratamentului medical prescris de medicul pneumolog.  

Rolul central al activităţii în cadrul Programului de Reabilitare Pulmonară revine antrenamentului fizic la efort şi alte exerciţii fizice terapeutice (exerciţiul aerobic, de creştere a forţei musculare şi a mobilităţii), reeducarea respiraţiei şi tehnici de drenaj bronşic, sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Activitatea de kinetoterapie din cadrul programului de reabilitare se realizează individual, în Sala de Kinetoterapie (sala de exerciţii fizice) unde specialistul stabileşte programul de reabilitare pulmonară individualizat pentru fiecare pacient, în strânsă colaborare cu medicul curant pneumolog, dietetician şi asistentul social.

Principalii beneficiari ai Programului de Reabilitare Pulmonară sunt pacienţii cu următoarele afecţiuni: bronhopneumopatie cronică obstructivă; astm bronşic; emfizem pulmonar, bronşită cronică; fibroza pulmonară de diferite etiologii; sechele respiratorii post-chirurgie toracică, post-iradiere, postchimioterapie; disfuncţii ventilatorii în contextul unor boli osteoarticulare sau neuromusculare; sechele pleuropulmonare după tuberculoză, sindroame pleurale sau după alte afecţiuni acute; neoplasm bronhopulmonar.

Reabilitarea pulmonară îmbunătăţeşte semnificativ toleranţa la efort şi capacitatea de a efectua activităţile de zi cu zi;  reduce simptomatologia, numărul şi gravitatea exacerbărilor, determinând creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu afecţiuni respiratorii cronice. De asemenea, scade semnificativ numărul internărilor în regim de spitalizare continuă şi al cheltuielilor cu spitalizarea şi, implicit, adresabilitatea la medicul de familie sau specialist şi consumul medicaţiei de urgenţă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite