Orga Buchholz din Biserica Neagră va ajunge pe timbrele poştale. Este cea mai mare orgă funcţională din Europa de Est şi are toate piesele originale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orga de la Biserica Neagră este unică. FOTOAdevărul
Orga de la Biserica Neagră este unică. FOTOAdevărul

Orga de la Braşov, alături de alte trei mari atracţii va apărea în ultima emisiune Romfilatelia care promovează „ Curiozităţi şi superlative româneşti“.

Timbrul cu Orga Buchholz va costa 5 lei. Alături de orga din Braşov vor mai fi emise timbre cu cea mai mică bancnotă din lume - emisă în 1917, Muzeul Aurului din Brad şi cea mai mare sculptură în piatră din Europa - Decebal, de la Orşova.

Orga Buchholz  a fost construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei şi este unică.

„Acest instrument reprezintă, într-adevăr, posibilitatea unei viziuni asupra secolului al XIX-lea. Când cineva vine la noi şi cântă pe acest instrument, aude secolul XIX. Pe acest instrument s-au cântat foarte multe slujbe care au avut loc în Biserica Neagră, dar şi în cinstea unor oaspeţi de seamă, începând cu Împăratul Germaniei, care a venit la Biserica Neagră la începutul secolului al XX-lea, şi pentru numeroase delegaţii din multe ţări“, a spus Steffen Schlandt (foto), organistul Bisericii Negre. Şi prinţul Charles a ascultat celebra orgă când a vizitat Biserica Neagră în vara lui 2014.

Biserica Neagă care adăposteşte orga este cea mai vizitată clădire de cult din România. Pe lângă acest „titlu“, biserica mai deţine şi alte nominalizări la capitolul „cea mai“. Este cel mai fotografiat obiectiv turistic din România şi cel mai mare lăcaş de cult din sud-estul Europei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite