Oraşul din România în care eşti obligat să plantezi copaci dacă vrei să construieşti. Câţi pomi fructiferi „te costă“ o casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local al oraşului Ghimbav. FOTOArhivă
Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local al oraşului Ghimbav. FOTOArhivă

Consilierii locali din oraşul braşovean Ghimbav au aprobat o hotărâre care obligă orice localnic care solicită autorizaţie de construcţie să planteze copaci. Numărul de arbori reglementat este în funcţie de tipul şi dimensiunea clădirii ce urmează a fi construite.

Propunerea, denumită „Reconstrucţia Ecologică“, a venit de la cei doi consilieri locali ai Partidului Ecologist şi a fost votată în unaminitate în consiliul local. Decizia intră în vigoare la 1 aprilie.

Practic, orice persoană sau companie care vrea să construiască în Ghimbav trebuie să depună, în momentul în care solicită autorizaţia, un angajament că va planta copaci. Plantările trebuie făcute în maxim şase luni de finalizarea construcţiilor.

Copacii pot fi plantaţi pe proprietatea privată care tocmai a fost construită sau pe domeniul public al localităţii în locurile indicate de autorităţile locale. Cei care aleg să planteze pe terenul public vor putea alege specii precum tei, salcâm, plop, fag, pin, stejar, mesteacăn, castan, platan, brad, gorun, pin sau alte plante ornamentale. La Primărie există specialişti care pot oferi consultanţă când va veni momentul plantărilor.

Potrivit hotărârii de consiliu local, pentru fiecare casă construită se vor planta trei pomi fructiferi. În cazul blocurilor de locuinţe se vor planta câte un pom fructifer şi un arbore pentru fiecare apartament. Companiile care construiesc hale de producţie trebuie să plateze câte un copac pentru fiecare 100 de metri pătraţi construiţi. Cine nu va planta copacii riscă să fie amendat. Sancţiunea este de până la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi 3.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Propunerea a venit de la cei doi consilieri locali de la Partidul Ecologist. A fost iniţiativa lor, dar am votat-o cu drag. Ghimbavul este o localitate industrială, putem să-i spunem de şeş, care nu beneficiază de o pădure în apropiere şi un astfel de proiect este binevenit. Fiecare familie care îşi face o casă, fiecare dezvoltator care construieşte un bloc sau fiecare companie care ridică o hală de producţie va planta şi un anumit număr de copaci. Prin acest proiect vrem puţin să compensăm partea industrială a oraşului. Eu cred că toţi care locuiesc sau lucrează la Ghimbav vor un aer mai curat, vor să citească o carte la umbră. Cu toţii ne dorim un oraş mai verde unde copiii să se joace în natură şi nu în parcare printre maşini. Beneficiile acestui proiect se vor vedea în viitor“, ne-a declarat Ionel Fliundra, vice-primarul oraşului Ghimbav.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite