Muzeu renovat de Consiliul Judeţean deşi clădirea fusese retrocedată. Instituţia încearcă să recupereze în instanţă aproape 500.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Civilizaţiei Urbane, aflat chiar în Piaţa Sfatului a fost retrocedat încă din 2009, iar Consiliul Judeţean a făcut aici investiţii de aproape 500.000 de euro deşi clădirea nu îi aparţinea. Fosta conducere a CJ a sperat că instituţia va cumpăra clădirea, dar nu s-a înţeles la preţ cu proprietarii. Acum autorităţile vor să îşi recupereze banii în instanţă şi nu au renunţat la ideea cumpărării clădirii.

Epopeea  Muzeul Civilizaţiei Urbane aflat în Piaţa Sfatului a început încă din 2001 când foştii proprietari au cerut retrocedarea clădirii. Procesul s-a terminat în 2009, an în care muzeul a şi fost inaugurat. Deşi clădirea era în litigiu, Consiliul Judeţean a făcut investiţii de aproape 500.000 de euro pentru ca muzeul să poată fi deschis. Asta deşi proprietarii care revendicau clădirea au cerut ca investiţiile să se oprească până la clarificarea situaţiei juridice.

Fosta conducerea a Consiliului Judeţean nu a oprit însă investiţiile. Preşedinte al instuţiei era atunci Aristotel Căncescu. S-a mizat pe faptul că proprietarii au anunţat că vor să vândă clădirea, iar Consiliul Judeţean avea drept de preemţiune. Timp de şase ani nu s-a ajuns la nicio înţelegere, iar la un moment dat în 2015 muzeul a fost la un pas de evacuare. Expertiza realizată la cererea proprietarilor a evaluat clădirea 1,937 de milioane de euro, iar cea făcută de Consiliul Judeţean la 900.000 de euro, diferenţade preţ dintre cele două documente fiind enormă. În final proprietarii au cerut 1,6 milioane de euro, dar nu s-a ajuns la o înţelegere.  

În anul 2011 Consiliul Judeţean a decis să dea în judecată proprietarii pentru a-şi recupe sumele cheltuite. Tribunalul Braşov a respins cererea, dar Curtea de Apel a acceptat-o şi dispus acordarea sumei de 265.852 de euro către Consiliul Judeţean. Ambele părţi au făcut recurs, iar acesta se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Urmează să se dea un termen în dosar. Consiliul Judeţean cere 444.593 de euro pentru investiţiile făcute, iar proprietarii nu vor să plătească nimic.

 „Nu punem problema recunoaşterii valorii cheltuielilor pentru restaurare. Aceste cheltuieli s-au făcut însă împotriva voinţei noastre (lucru notificat la timpul respectiv) şi împotriva legii, imobilul fiind revendicat. Nu acceptăm să rambursăm noi cheltuielile. Potrivit legii, singurii îndreptăţiţi la rambursarea reparaţiilor ar fi eventualii chiriaşi, aici nu e cazul“, a declarat Alexandru Vătăşan, unul dintre proprietarii clădii , înaintea pronunţării sentinţei de la Curtea de Apel.  

Consiliul Judeţean nu a renunţat la ideea cumpărării clădirii şi şi-a execitat dreptul de preemţiune. Se aşteaptă acum finalul procesului. Dacă CJ va câştiga va avea mai puţini bani de plătit pentru clădire deoarece din preţ se va scădea valoarea investiţiilor făcute.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite