Muzeul Civilizaţiei Urbane scapă, deocamdată, de evacuare
0Magistraţii Judecătoriei Braşov au respins cererea de evacuare a Muzeului de Etnografie formulată de Ionescu Alexandra Mihăescu şi de Alexandru Vătăşan.
Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 5 zile de la pronunţare (respectiv până în data de 30 iunie).
Unul dintre cei doi proprietari ai imobilului, Alexandru Vătăşan, declara, înaintea pronunţării sentinţei, că s-a ajuns la depunerea acestei cereri de evacuare a muzeului, ţinând cont că după şase ani de când clădirea a fost revendicată, nu s-a ajuns la un consens cu Consiliul Judeţean şi Muzeul de Etnografie, în privinţa cumpărării sau închirierii acesteia.
„Nu punem problema recunoaşterii valorii cheltuielilor pentru restaurare. Aceste cheltuieli s-au făcut însă împotriva voinţei noastre (lucru notificat la timpul respectiv) şi împotriva legii, imobilul fiind revendicat. Nu acceptăm să rambursăm noi cheltuielile. Potrivit legii, singurii îndreptăţiţi la rambursarea reparaţiilor ar fi eventualii chiriaşi, aici nu e cazul”, a subliniat proprietarul.
Actuala conducere a CJ Braşov speră că va ajunge totuşi, la o înţelegere pe cale amiabilă cu proprietarii, astfel ca muzeul să îşi poată continua activitatea în spaţiul respectiv. Directorul Muzeului de Etnografie, Ligia Fulga, susţine că valoarea totală a lucrărilor de consolidare, restaurare şi amenajare a Muzeului Civilizaţiei Urbane se ridică la 1,8 milioane de euro. Aceasta a mai afirmat că decizia de restituire în natură din 2009 a fost emisă fără a se respecta toate prevederile legale: „Ca deţinători de folosinţă, noi ar fi trebuit să emitem decizia, nu Consiliul Judeţean. De asemenea, în documentul administraţiei judeţene nu se prevedea scăderea valorii investiţiei, iar Consiliul Judeţean a emis hotărâri fără efectuarea unor evaluări”, preciza Ligia Fulga.