Luminiţa Gliga este ambasadorul artei braşovene peste ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa
Gliga şi Serge Gregorian, directorul New Art Center din New York Foto. arhivă
personală
Luminiţa Gliga şi Serge Gregorian, directorul New Art Center din New York Foto. arhivă personală

Cea de-a şasea expoziţie în SUA a pictoriţei braşovene Luminita Gliga, «Flori de departe / Faraway Flowers», a fost vernisată, în Florida.

Artista şi-a lansat şi al şaptelea catalog ,,paintings7“. „Flori de departe le consider florile mele de suflet pentru românii aşezaţi în această parte a Americii şi desigur, pentru întreg publicul care a participat la vernisaj. Ideea pentru tema expoziţiei, pentru aceste «Flori de departe» mi-a fost sugerată de artistul american, bunul meu prieten, F Ric Blum. Am fost primită aici de oameni minunaţi, de aleasă simţire românească pentru «oaspeţii» de acasă“, a declarat artista.

La cei 36 de ani, braşoveanca Luminiţa Gliga a devenit un nume cunoscut în toate colţurile lumii. Lucrările ei au ajus la Broadway Gallery, la Beijing, Moscova sau Ferrara (Italia) şi cariera ei este în plină ascensiune. Pictura este viaţa ei şi reprezintă pentru ea un mod de comunicare cu oamenii. Cel care i-a dat un imbold spre artă a fost chiar tatăl ei, poetul Ioan Gliga.
 

„Cred că de la el am moştenit dragostea pentru pictură. Când eram adolescent, mă lua cu el peste tot şi am avut contact cu mediul artistic. Totuşi, nu mă gândeam că voi deveni pictoriţă. Când eram în ultimii ani de liceu, tata a lansat nişte cărţi de colorat pentru copii. El scria textele, iar eu făceam desenele. Am fost apreciată şi am luat premiu de la Uniunea Scriitorilor pentru desenele realizate", dezvăluie Luminiţa Gliga.

Încet, încet, artista s-a îndreptat spre pictură, deşi înainte de a se apuca de artă a lucrat ca învăţătoare. „Am absolvit Liceul Pedagogic şi am lucrat un an ca învăţătoare. Între timp, am mers la o expoziţie de pictură şi sculptură a lui Constantin Grecu. M-a influenţat foarte mult şi am decis să iau de la el câteva lecţii de acuarelă", spune pictoriţa. După aceste câteva lecţii, tânăra s-a decis să se specializeze şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Tablouri în colecţii private

Între timp, braşoveanca s-a perfecţionat. „Stilul abordat în lucrările mele este o combinaţie între figurativ şi abstract. În general, abordez stilul nonfigurativ, dar pictez şi peisaje. De obicei, mă inspir din tot ce se întâmplă în jurul nostru", spune artista. Luminiţa Gliga a participat cu lucrări la peste 60 de expoziţii naţionale şi internaţionale. Aproximativ jumătate dintre ele au fost personale, iar restul expoziţii de grup.

Pictoriţa a fost medaliată de cinci ori la Cannes, a obţinut Diploma şi Medalia de argint aurit a Societăţii Academice din Paris, locul III la Săptămâna artei ruse de la Moscova şi St. Petersburg şi s-a bucurat de succes la New York şi Beijing. Un tablou semnat de Luminiţa Gliga se vinde la preţuri cuprinse între 100 şi 3.000 de euro.

Tablourile ei au ajuns în colecţii private şi instituţii din Austria, Germania, Statele Unite ale Americii, Italia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Canada şi România. Printre cei care au achiziţionat lucrări de-ale ei se număăr fostul fotbalist Adrian Ilie, patronul FC Braşov, Ioan Neculaie, Nicolae Vlad Popa şi chirurgul Cristian Badea, fost director al Spitalului Militar Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite