FOTO Centrul Civic al Braşovului o amestecătură de clădiri care de care mai kitschoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Civic al Braşovului nu arată deloc cum s-ar aştepta mulţi oameni să fie un oraş medieval, declarat a fi „Cel mai frumos din România“. În zonă s-a costruit treptat, iar acum totul este o amestecătură între clădiri din sticlă, blocuri turn şi ruine ale fabicii Hidromecanica proaspăt demolată.

Arhitecţii spun că Centrul Civic este o amestecătură de clăriri care de care mai nepotrivite. Nimeni nu a ţinut cont ca zona să aibă totuţi o anumită omogenitate. Întâi s-au construit trei blocuri turn, cele mai înalte din Braşov. Apoi au apărut clăriri ale instituţiilor, unele din beton la fel ca şi blocurie, iar altele din sticlă de diferite culori. Şi ca peisajul să fie complet s-au mai construit şi un şir lung de clădiri mai mici unde sunt acum restaurante şi baruri ce arată ca pumnul în ochi. Din tot acest peisaj, singurul lucru frumos din punct de vedere arhitectural este bisericuţa de lemn. Şi aceasta însă este înconjurată de intrările în pasajul pietonal care arată ca după război.

„Centrul Civic este o nefericire din punct de vedere arhitectural. Nu s-a ţinut cont de nimic atunci când s-a construit. Clădirile nu au aceeaşi îbălţime sau formă şi nici măcar aceeaşi culoare. Betonul cu sticla nu merg deloc bine în acelaşi loc, iar totul arată ca o amestecătură, ca să nu mă exprim urât. Degeaba ai un parc frumos, plin de verdeaţă dacă în jur totul arată urât. Trebuia să se ţină cont de reguli când s-a construit, să fie un concept omogen, pentru că totuşi vorbim de Centrul Civic al Braşovului şi nu de o periferie“, a spus Matei Andrianu, arhitect.

Teren viran în centrul oraşului

Peisajul este şi mai trist când ne uităm peste drum, unde până nu demult a fost fabrica Hidromecanica. Dacă o uzină în centrul oraşului a afost o anomalie a comunismului, terenul viran de acum este şi mai trist. Fabrica a fost demolată, iar în locul ei vor răsări un supermarket, total nepotrivit în centrul oraşului, un hotel şi un centru de afaceri. Din fabrică însă a mai rămas o bucată care arată ca nuca în perete, ca şi cum a scăpat de bombe pe timpul războiului. Aceasta nu a fost demolată deoarece proprietarii barului care funcţionează în interior aveau contract de închiriere valabil.

image

„Pe lângă clădirile urâte, peste drum avem un peisaj de maidan, de teren viran şi bucăţi de moloz pe alocuri. Bucata ce a rămas din fabrică arată îngrozitor. Nu ştiu cât va mai rămâne aşa. Terenul este al unui investitor privat şi acesta va decide când vor începe construcţiile“, a mai spus Matei Andrianu, arhitect.

Şi braşovenii sunt de părere că zona nu arată deloc bine. „Mai vin cu nepotul în parc mai ales vara. Nu îmi place deloc ce văd în jurul meu, parcă s-a construit fără noimă. Şi în cartierele de blocuri există mai multă omogenitate“, a spus Vasilica Iovan.

„Eu vin la biserică de obicei şi nu îmi place deloc. Clădirile astea imense din sticlă parcă te sufocă. Şi toate sunt altă culoare. Preferam să fie ceva mai mic, mai elegant. Braşovul este un oraş foarte frumos, dar această zonă nu ne face cinste“, a spus Radu Mitran.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Clasamentul Kitsch-ului în arhitectura din Constanţa. Clădirile pe care nu mai vrem să le vedem

Interviu cu arhitectul Teodor Frolu: Podul Basarab – un kitsch ingineresc, Biblioteca Naţională – un „frigider“ fără identitate

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite