De ce ni se întâmplă să ameţim şi când nu trebuie să ignorăm aceste simptome
0Ameţeala este un simptom comun, care poate apărea şi fără a fi cauzat de o boală, dar poate fi şi semnul unor afecţiuni foarte grave. Dacă avem ameţeli repetate, trebuie să ne prezentăm la medic.
Ameţelile pot fi doar un simptom care durează câteva secunde, pe care cu toţii l-am avut la un moment dat în viaţă. „Atunci când ne ridicăm brusc din pat sau atunci când ne aplecăm brusc putem avea o ameţeală de moment. Este reacţia pe care corpul nostru o are la mişcările bruşte. Senzaţia dispare după câteva secunde. De asemenea, ameţeala poate apărea atunci când nu bem suficiente lichide şi apare deshidratarea. Simptomele dispar însă imediat după ce am băut apă. De asemenea ameţeala poată apărea şi în cazul insolaţiilor, atunci când copul s-a încins foarte tare la soare. În acest caz este însă însoţită şi de dureri de cap sau greaţă. De asemenea dacă aveţi amenţeli de fiecare dată când mergeţi cu maşina, este posibil să suferiţi de rău de mişcare“, spune medicul internist Florin Tudor.
Când ameţeala este simptomul unei boli
Ameţelile pot fi şi semnul unor boli sau infecţii. „Anemia este boala care ne dă ameţeli foarte mari. Acestea apar mai ales dimineaţa când ne ridicăm din pat, dar şi pe parcursul zile, de fiecare dată când încercăm să facem puţin efort. Crizele de fiere dau ameţeli şi dureri mari de cap. Infecţiile urechii interne dau stări de ameţeli care pot merge până la leşin. Dacă aţi fost răcit, aveţi urechea înfundată şi ameţiţi în fiecare zi este bine să mergeţi la medic. De asemenea femeile au ameţeli atunci când sunt la menstruaţie, dar şi când intră la menopauză. Şi tulburările hormonale pot da ameţeli. De asemenea, dacă luaţi anumite medicament, antibioticele de exemplu, dar şi antiinflamatoarele puternice pot da ameţeli“, mai spune medicul.
Atenţie mare la lovituri
Ameţelile sunt foarte periculoase atunci când apar după lovituri la cap. „Dacă aţi avut un accident în care v-aţi lovit la cap şi după câteva ore aveţi ameţeli, trebuie să mergeţi imediat la medic. De multe ori traumatismele craniene pot avea efecte fatale la 24-48 de ore de la producerea lor. Asta chiar dacă nu vi se pare că lovitura a fost una puternică. Dacă la câteva ore după o lovitură la cap apar ameţeli însoţite de dureri de cap sau stări de vomă trebuie să mergeţi de urgenţă la spital“, mai spune medicul.
Verificaţi tensiunea arterială
În cazul tensiunii arteriale scăzute sau crescute pot apărea ameţeli. De multe ori fluctuaţiile de tensiune pot fi periculoase şi pot duce la un accident vascular. „Ameţelile apar atunci când tensiunea arterială scade mult, dar şi atunci când aceasta este foarte mare şi presiunea asupra vaselor de sânge creşte foarte mult. Este bine să vă luaţi tensiunea dacă aveţi ameţeli repetate. De asemenea ameţeala poată fi şi semnul unei tumori craniene, atunci când se asociază cu dureri de cap şi pierderi de memorie“, mai spune specialistul.