Cum să fii fericit la locul de muncă. Ce contează, de fapt, mai mult: banii sau liniştea - explicaţiile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atmosfera de la locul de muncă este foarte importantă. FOTOShutterstock
Atmosfera de la locul de muncă este foarte importantă. FOTOShutterstock

Trăim într-o lume în care banii primează şi suntem tentaţi să acceptăm jobul mai bine plătit, deşi poate nu ne place şi este unul foarte stresant. Psihologii spun că foarte importantă este şi atmosfera de la locul de muncă.

Psihologii sunt de părere că oamenii care fac ceea ce le place sunt mult mai fericiţi la locul de muncă în comparaţie cu aceia care urmăresc doar partea financiară. „În viaţă este foarte important să facem ceea ce ne place. De aceea este bine să alegem un loc de muncă unde să mergem cu plăcere şi nu să stăm cu ochii pe ceas aşteptând să se termine programul. Chiar dacă este plătit mai prost, un job care ne place ne va face fericiţi, vom fi mai relaxaţi şi ne vom bucura de viaţă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Banii ne pot transforma în oameni deprimaţi

Mulţi dintre noi alegem jobul mai bine plătit, deşi ştim de la început uneori că nu este chiar ceea ce ne doream. „Un job mai bine plătit înseamnă automat stres mai mult, responsabilităţi mai mari, un program mai lung. Înainte să acceptăm o astfel de slujbă trebuie să ne gândim bine înainte să decidem cât de importanţi sunt banii pentru noi. Chiar dacă partea financiară este crucială nu trebuie să gândim neapărat că banii sunt prioritari. Chiar dacă avem familie şi viaţa e grea. Vom fi mulţumiţi la început, dar dacă nu ne place ceea ce vom vom muncii robotic, totul se va transforma în rutină, vom ajunge să mergem cu silă la serviciu. Toate aceasta ne vor afecta şi riscăm să intrăm în depresie“, mai spune psihologul.

Nu vă studiaţi colegii şi nu vă comparaţi cu ei

Pentru a fi fericit la locul de muncă este important să nu faceţi comparaţii cu alţi colegi. Cu siguranţă veţi găsi unul mai bine plătit sau vi se va părea că altul munceşte mai puţin pe aceeaşi bani. „Este total greşit să ne comparăm mereu cu alţi colegi. Ţine de orgoliu să ne afecteze atunci când aflăm că un coleg are un salariu mai mare pe un post similar. Nu ne putem abţine să nu ne deranjeze, dar ar trebui să trecem peste. Trebuie să gândiţi simplu: atunci când am dat interviul am acceptat un salariu şi anumite sarcini. Am fost de acord, deci nu contează altceva. Nu trebuie nici să ne studiem colegii, să analizăm ce face fiecare. Vom fi mult mai fericiţi dacă ne facem treaba“, mai spune specialistul.

Atmosfera de la locul de muncă este crucială

Pentru fiecare dintre noi atmosfera de la locul de muncă este foarte importantă. „Dacă lucrăm într-un mediu foarte competitiv, unde totul este o cursă, atunci şi noi şi colegii vom fii crispaţi, vom încerca doar să ne depăşim unul pe altul. O astfel de atmosferă este toxică şi ne afectează extrem de mult chiar dacă nu ne dăm seama la început. Un loc de muncă, chiar dacă este mai prost plătit, dar unde toată lumea zâmbeşte, unde lumea vine cu plăcere este extrem de important. Degeaba câştigăm foarte bine dacă într-un an sau doi sunt distruşi psihic“, mai spune psihologul.

Nu vă plângeţi mereu

Atunci când acceptăm un job trebuie să ştim exact la ce ne înhămăm. „Atunci când semnaţi un contract informaţi-vă de la început despre program, despre salariu, despre condiţiile de muncă. Dacă vi se pare prea greu nu acceptaţi. Odată ce aţi acceptat este bine să gândiţi simplu. „Mi s-a spus ce urmează, asta trebuie să fac“. Dacă luaţi lucrurile aşa veţi fi mult mai liniştiţi. Davă vă veţi plânge încontinuu nu veţi rezolva nimic“, mai spune Ana Maria Ruşizan. 

Citeşte şi:

Ponturile unui şef de resurse umane: „M-am săturat să văd în CV-uri: dornic să lucrez în echipă, comunicativ, disponibil la program prelungit“

Cele patru mari obstacole care ne împiedică să fim fericiţi

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite