Cum să eviţi indigestia în vacanţă. Mâncărurile comune care trebuie evitate cu orice preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegi cu atenţie ce mâncaţi în vacanţă. FOTOArhivă.
Alegi cu atenţie ce mâncaţi în vacanţă. FOTOArhivă.

Indigestia apare mai ales când afară este foarte cald şi bacteriile se dezoltă rapid. De aceea, trebuie să evităm anumite alimente care se pot altera rapid şi care ne pot strica vacanţa.

Temperaturile ridică favorizează dezvoltarea rapidă a bacteriilor şi de aceea problemele digestive apar mult mai des vara.

„Enterocolita sau toxiinfecţia alimentară sunt cele mai întâlnite afecţiuni cu care ne putem lupta în vacanţă. Atunci când este cald riscul este mult mai mare deoarece bacteriile se înmulţesc rapid. Hidratarea este foarte importantă. Trebuie să bem multă apa, obligatoriu îmbuteliată. Feriţi-vă să beţi apă din izvoare sau ţâşnitori publice. În al doilea rând nu trebuie să consumăm fructe nespălate. Pe coaja fructelor trăiesc milioane de bacterii. O alte regulă de aur este spălatul des pe mâini, obligatoriu înainte de fiecare masă“, spune medicul internist Florin Tudor.

Alimente de evitat

Ca să nu vă stricaţi vacanţa este bine să evitaţi anumite alimente. „În vacanţă, când afată este foarte cald trebuie să evităm să mâncăm tocăniţe sau orice fel de mâncare cu sos. Chiar dacă este proaspătă, la temperaturi mari se poate altera rapid. De asemenea evitaţi prăjiturile cu tot felul de creme sau frişcă. Nu cumpăraţi plăcinte cu brânză sau cu carne, dar nici tot felul de foietaje cu mere sau cu cremă de la chioşcuri unde nu sunt ţinute la frigider şi nu ştiţi cum au fost făcute. Evitaţi şi clătitele. Chiar dacă vânzătorul le face în faţa dumnoavoastră, nu ştiţi când a fost preparat aluatul şi în ce condiţii a fost ţinut. De asemenea nu mâncaţi foarte mult. Chiar dacă este proaspătă, mâncarea în exces sau cina la ore foarte târzii pot da probleme digestive“, mai spune medicul.

Ce să evitaţi la all-inclusiv

Dacă aţi ales o vacanţă în regim all inclusive trebuie să fiţi foarte atenţi la carne. „Dacă vreţi să mâncaţi o friptură, alegeţi una făcută la tavă sau grătar, nu una cu sos. În fiecare zi rămâne multă mâncare care nu se aruncă. De exemplu dacă la cină a fost friptură la tavă şi nu s-a comsumat toată, a doua zi la prânz carnea se refoloseşte. Se spală carnea, după care i se face un sos proaspăt şi se pune din nou la masă. Nu spun că este stricată, dar nu mai este la fel de proaspătă. La fel, trebuie să vă feriţi de tocătură gen chiftele, musaca sau sarmale. De multe ori carnea din aceste produse provine din carne rămasă de la masa precedentă, care este tocată şi condimentată. La musaca de exemplu se folosesc cartofii care nu s-au consumat cu o zi înainte. În ceea ce priveşte peştele, de multe ori nu se serveşte ce scrie. De exemplu în loc de şalău se foloseşte pangasius, un peşte foarte ieftin, care este tot alb la culoare. De cele mai multe ori, se face pane pentru ca oamenii să nu facă diferenţa“, spune Mihai Vorcean, fost bucătar pe litoral.

Cum se manifestă indigestia

Enterocolita sau toxiinfecţia alimentară au simptome similare. „Simptomele pot apărea la o oră, până la maxim şase ore după ce aţi mâncat. Se instalează febra, care poate ajunge şi la 39 de grade, apar frisoane, dureri de cap, greaţă, vărsături, dar şi diaree. Simptomele pot fi mai uşoare şi pot dispărea în 24 de ore sau pot dura chiar şi zile întregi. În cazurile foarte grave este nevoie de spitalizare. Dacă aveţi insigestie beţi multă apă, luaţi probiotice, iar dacă nu vă simţiţi mai bine în 24 de ore mergeţi la medic. În cazul anumitor bacterii este nevoie de tratament urgent cu antibiotic“, mai spune medicul Florin Tudor.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite