Cum ne convingem copilul să renunţe la celebrul „Nu vreau“. Metoda cea mai simplă explicată de psihologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii pot fi mult mai încăpăţânaţi decât adulţii. FOTOShutterstock.
Copiii pot fi mult mai încăpăţânaţi decât adulţii. FOTOShutterstock.

Copiii pot avea opinii puternice şi le pot susţine până în pânzele albe, chiar dacă sunt greşite. Este greu să îi determinăm să facă ceva dacă ei nu sunt convinşi că este lucrul potrivit.

De multe ori părinţii se plâng că micuţii îl iau pe „Nu vreau“ în braţe atunci când vine vorba să îndeplinească o sarcină. „ Mulţi copii au tendinţa să spună Nu atunci când trebuie să îşi facă curat în cameră, să meargă la culcare, să mănânce sau multe alte sarcini care nu le convin în acel moment. Important ca părinţi este să nu ţipăm la ei pentru că nu funcţionează. Nu vom face decât să îi îndârjim şi mai tare. Copiii nu renunţă la opinia la lor dacă ţipăm la ei. Din contră o susţin şi mai tare. Nici pedepsele de genul mergi la colţ nu funcţionează“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Psihologia inversă funcţionează de multe ori la copii, la fel ca şi recompensele. De asemenea exemplul personal este foarte important. „De exemplu atunci când trebuie să îşi strângă jucăriile şi refuză, daţi un exemplu. Începeţi dumneavoastră să faceţi curat în casă, dar nu şi în camera lui. Va vedea că este important să fie curat şi va ceda. Poate nu chiar prima oară, dar în timp va înţelege că este o activitate normală. Dacă refuză să facă un lucru nu îl obligaţi pentru că nu rezolvaţi nimic. Dacă îi spuneţi: Bine, nu vrei nu fă curat, dar ar fi fost frumos să fie ordine, veţi avea mai mult succes. Sistemul de recompense funcţionează la copii, dar nu trebuie să devină o obişnuinţă. Puteţi să îi daţi o recompensă dacă face curat sau altă activitate pe care o refuză, dar nu de fiecare dată. Doar până înţelege că trebuie să facă acel lucru şi totul devine o obişnuinţă“, mai spune psihologul.

Nu schimbaţi programul după toanele copilului

Mulţi copii refuză să mănânce sau să meargă la culcare atunci când le spun părinţii pentru că sunt preocupaţi de alte activităţi.

„Dacă refuză să vină la masă, nu insistaţi. Aşezaţi-vă voi adulţi şi mâncaţi frumos la masă. Dacă vrea să mănânce mai târziu nu staţi cu el, lăsaţi-l să mănânce singur. În timp va înţelege că este mai bine să ia masa în familie. Dacă nu vrea să doarmă acţionaţi la fel. Mergeţi la culcare, stingeţi lumina şi va ceda până la urmă. Va înţelege că trebuie să respecte regulile casei. Dacă refuză să iasă la plimbare sau să meargă undeva unde aveţi treabă nu cedaţi, nu vă schimbaţi programul după copil“, mai spune psihologul.

Fiţi ferm pe poziţie

Foarte important este a părinţii să nu cedeze. „Atunci când copilul vă spune Nu vreau este foarte important să fiţi fermi pe poziţie. Nu cedaţi, nu faceţi cum vrea el pentru că, deşi sunt mici, ştiu să manipuleze foarte bine. Dacă cedaţi de câteva ori la plânsetele sau ţipetele lor vor şti să vă exploateze. Data viitoare când nu vor să facă ceva vor plânge până veţi ceda. Au ambiţie mare şi sunt în stare să plâmgă cu orele până când obţin ceva. Asta dacă ştiu că părinţii vor ceda la un anumit moment“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite