Cum arată cartierul în care se respiră cel mai curat aer din România. Aglomerarea urbană este construită între munţi
0Un studiu complex, la care au luat parte în jur de 200.000 de români, a reliefat care este cel mai bun cartier din România din punctul de vedere al calităţii aerului.
Locuitorii României au fost invitaţi să-şi exprime părerea în privinţa calităţii aerului din cartierele în care trăiesc, în cadrul unui studiu realizat de Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX.ro.
Aproximativ 200.000 de răspunsuri au fost înregistrate la capitolul „Topul oraşelor din România din punctul de vedere al calităţii aerului“, în cadrul cercetării "Oraşe şi cartiere din România", un studiu complex, desfăşurat pe parcursul anilor 2016-2017 în colaborare cu agenţia de cercetare D&D Research.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania a fost desemnată de peste 40.000 de români ca având cea mai bună calitate a aerului, pe când Bucureşti-Ilfov se află pe ultimul loc, cu cea mai scăzută calitate a aerului din România.
Clasamentele privind calitatea aerului în cartierele din România FOTO Storia.ro
Cartierele desemnate ca având cea mai scăzută calitate a aerului din România sunt Mihai Bravu din Ploieşti, Mureşeni din Târgu Mureş şi Gara din Slatina. La coada clasamentului intră şi patru cartiere din Capitală: Unirii, Gara de Nord, Ştefan cel Mare şi Moşilor, care ocupă poziţiile patru, şase, nouă şi respectiv zece.
Pe de altă parte, primele poziţii în clasamentul naţional al cartierelor cu cea mai bună calitate a aerului sunt Răcădău şi Noua din Braşov, urmate de cartierul Valea Aurie din oraşul Sibiu. Din top zece mai fac parte şi patru cartiere din oraşul Cluj-Napoca, şi anume Grigorescu, Gruia, Zorilor şi Andrei Mureşanu.
Cartierul Răcădău sau Valea Cetăţii este construit între Muntele Tâmpa şi Dealul Piscul Vechi, în sudul municipiului Braşov. Cele mai multe blocuri au fost ridicate în anii '80, iar după anii '90 a continuat să se dezvolte, ajungând printre zonele imobiliare cel mai bine cotate din oraşul Braşov.
Blocuri construite la baza Dealului Piscul Vechi
Blocuri ridicate la poalele Muntelui Tâmpa