Cum alegem cea mai bună carne proaspătă din magazin: „Nu o cumpăraţi tocată fiindcă nu ştiţi ce conţine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culoarea şi mirosul, două indicii importante în alegerea cărnii. FOTOArhivă.
Culoarea şi mirosul, două indicii importante în alegerea cărnii. FOTOArhivă.

Atunci când cumpărăm carne trebuie să fim atenţi la locul de unde o luăm, dar şi la aspectul ei. Carnea tocată este cea mai periculoasă.

De multe ori nu ne putem da seama cu ochiul liber dacă carnea este proaspătă sau nu.

„În unele magazine se folosesc tot felul de aditivi pentru a face carnea să arate mai bine şi să mascheze unele mirosuri. De aceea nu ne putem da seama rapid după aspect. Trebuie însă să ţinem totuşi cont de culoare. Puiul trebuie să fie mai deschis la culoare şi să nu aibă pe margini niciun fel de uscăciune. Vita are o culoare roşu mai intens. Porcul are o culoare mai deschisă să spunem un rozaliu. De multe ori culoarea nu ne atrage atenţia şi trebuie să avem în vedere alţi factori. De exeplu carnea nu trebuie să fie lipicioasă şi să nu aibă aşa nişte depuneri de mucus. Trebuie să fie elastică. Dacă o apăsaţi, să revină rapid la forma iniţială. Dacă este mai casantă atunci nu este proaspătă. Nu trebuie să aibă un miros înţepător, iar dacă simţiţi ceva ce vi se pare a fi condiment, atunci mai bine evitaţi să o cumpăraţi. Nu luaţi carne congelată pentru că nu aveţi cum să vă daţi seama dacă a fost proaspătă sau nu înainte de îngheţare“, spune Marian Toma, bucătar.

Atenţie mare la carnea tocată

Multe dintre preparate româneşti tradiţionale sunt bazate pe carne tocată. Trebuie să avem însă mare grijă ce carne cumpărăm. „La canea tocată eu am o recomandare clară: nu o cumpăraţi gata tocată pentru că nu ştiţi ce conţine. Veţi vedea că este mai ieftină decât o bucată normală de carne şi este simplu: conţine şorici, organe, zgârciuri, tendoane şi carne macră mai puţină. Nu ştiţi de fapt ce mâncaţi. Cel mai bine este să vă alegeţi o bucată de carne şi să o tocaţi acasă sau la măcelăria de unde o cumpăraţi dacă este posibil. Dacă vreţi să gătiţi ceva mai slab gen musaca sau paste atunci alegeţi o bucată de pulpă de porc sau de vită. Dacă vreţi să gătiţi sarmale sau chiftele unde este nevoie şi de puţină grăsime puteţi alege să completaţi cu carne de lucru pe care să o tocaţi. Dacă totuşi cumpăraţi carne tocată citiţi cu atenţie eticheta şi alegeţi una ambalată etanş. Nu cumpăraţi carne tocată din magazin care este ţinută în cantitate mare în vase deoarece este expusă la aer şi poate suferi modicări“, mai spune bucătarul.

Gătiţi carnea în ziua cumpărării

Specialiştii ne recomandă să gătim carnea în ziua când o cumpărăm. „Cel mai bine este să cumpăraţi carnea în ziua în care vreţi să o şi gătiţi. Aşa este cel mai bine şi evitaţi orice fel de posibilitate de alterare. Dacă totuşi nu aveţi timp să o gătiţi imediat puteţi să o ţineţi în frigider 20, maxim 48 de ore. Nu o lăsaţi în pungă sau hârtie deoarece se poate depune sânge şi astfel carnea va avea un miros neplăcut. Folosiţi o farfurie, pe care să o acoperiţi cu o folie alimentară. Dacă se scruge totuşi sânge atunci goliţi şi clătiţi farfuria. Şi înainte de a găti carnea este bine să o treceţi pe sub un jet pe apă“, mai spune bucătarul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite