Coşmarul celui mai circulat drum turistic din Braşov. DN 73 Râşnov-Bran este plin de gropi şi aşteaptă să fie reabilitat de şapte ani
0DN 73 care duce la Râşnov şi zona Bran-Moieciu este plin de gropi la tot pasul şi a aşteptat 7 ani să fie reparat. Lucrările au început anul trecut, dar pe porţiunea Braşov-Cristian şi nu la Râşnov, unde gropile nu mai pot fi ocolite. Şi anul acesta lucrări se vor face tot la Cristian.
UPDATE 14.40. Direcţia Regională de Drumuri Braşov a emis un comunicat de presă în care anunţă ce lucrări se vor face anul acesta, dar şi faptul că finalizarea lucrărilor a fost amânată până la finele anului 2019. „S-a stabilit ca în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, în perioada 26 martie – 06 aprilie 2018 constructorul să execute lucrări de reparaţii provizorii, dacă vor fi condiţii atmosferice corespunzătoare. Acest lucru este absolut necesar pentru a asigura viabilitatea drumului mai ales având în vedere afluxul mare de turişti in zona Bran – Moieciu în această perioadă. Lucrările vor consta în plombarea gropilor formate mai ales pe sectorul cuprins între Râşnov şi Bran. Tot din cauza importanţei turistice a zonei s-a hotărât ca lucrările de modernizare permanente (care presupun restricţionarea parţială a traficului respectiv instalarea de semafoare) să se reia în data de 16 aprilie 2018. Data estimată de finalizare a lucrărilor de modernizare a fost prelungit până în decembrie 2019, iar progresul fizic al lucrărilor în acest moment este de aproximativ 30%. Precizăm că pe nici o porţiune a DN73 din judeţul Braşov nu a fost turnat covorul asfaltic final, iar lucrările nu au fost recepţionate. Ceea ce pare ca o porţiune terminată (între Braşov şi Cristian de exemplu) sunt doar straturi de asfalt de bază pe care a fost permisă circulaţia doar pentru ca pe timpul iernii, când şantierul este în conservare, traficul să nu fie îngreunat“, se arată în comunbicatul de presă.
DN 73 Braşov-Cristian-Râşnov-Bran a devenit coşmarul şoferilor. Este plin de gropi pe porţiunea Râşnov-Bran. A aşteptat şapte ani ca să primească finanţare pentru reabilitare. DN 73 este un drum turistic extrem de important care duce la Râşnov, dar şi în zona Bran-Moieciu. În weekend este traversat de 15.000 maşini pe zi. Drumul a ajuns chiar şi caricatură pe interet, o ironie la adresa gropilor care devind tot mai multe şi tot mai mari.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a alocat încă din bugetul din 2016, suma de 111,26 de milioane de lei pentru reabilitarea DN 73 Braşov-Piteşti. Banii alocaţi în 2016 trebuiau folosiţi pentru reabilitarea porţiunii de drum care traversează Braşovul. Lucrările au fost amânate până în 2017, când s-au făcut primele intervenţii. Nu însă între Râşnov şi Bran, unde drumul este ciuruit, ci între Cristian şi Braşov.
Lucrările de anul trecut au creat blocaje importante şi chiar o petiţie din partea oamenilor care s-au plâns că nu au văzut muncitori pe teren, dar pe drum erau semafoare şi stătea la cozi interminabile. Aşa s-a ajuns ca distanţa până la Cristian (5 Km) să fie parcursă într-o oră în loc de 10 minute.
Săptămâna viitoare lurările pe DN 13 se reiau reiau însă tot între Braşov şi Cristian. Aici se vor monta din nou semafoare şi se aşteaptă din nou cozi uriaşe. Compania de Drumuri se spală pe mâini în privinţa gropilor dintre Râşnov şi Bran şi spune că constructorul trebuie să le plombeze până când se vor face şi reparaţiile capitale. Lucrările sunt executate de asocierea de firme AZVI SA - STRACO GRUP SRL - PIOMAR Development – Tractebel. Craterele sunt însă tot acolo.
„DN73, pe toată lungimea lui, face obiectul unui program amplu de modernizare printr-un contract desfăşurat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere cu fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, cu o valoare de peste 275 de milioane de lei. În acest scop drumul a fost predat încă din data de 15 martie 2017 concernului format din asocierea a 4 firme care se ocupă de lucrările de modernizare. Pe toată durata contractului, întreţinerea drumului revine acestora, inclusiv reparaţiile curente pe porţiunile care nu au intrat încă în modernizare“, au anunţat reprezentanţii CNAIR.