Cetatea Brassovia promovată printr-un clip 3 D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O machetă a Cetăţii Brassovia poate fi văzută la baza telecabinei de sub Tâmpa.
O machetă a Cetăţii Brassovia poate fi văzută la baza telecabinei de sub Tâmpa.

Agenţia Metropolitană Braşov a reuşit să readucă la viaţă cetatea de mult dispărută. Cu ajutorul unei finanţări de 54.000 de lei, fortificaţia a fost reconstituită printr-un clip 3D de opt minute care va putea fi văzut de braşoveni anul viitor.

Filmuleţul de promovare a fost deja proiectat la Sala Patria pentru elevi, dar din primăvară toţi braşovenii vor avea ocazia să îl vadă.  Oamenii îşi pot pune la încercare imaginaţia şi vor putea observa cum se vedea cetatea din diverse locuri ale oraşului. Vom difuza filmul în spaţii publice, în spaţii exterioare. Propunem o alternativă a cunoaşterii monumentului istoric şi a importanţei lui prin intermediul unei viziuni artistice asupra acestuia“a declarat Dragoş David, directorul Agenţiei Metropolitane Braşov.

Cetatea Brassovia a fost prima fortificaţie medievală a oraşului, cea care, probabil, i-a dat şi numele. A făcut posibilă continuitatea locuirii în jurul Tâmpei, în perioada invaziilor tătare şi turce şi astfel a fost posibilă dezvoltarea comunităţii braşovene aşa încât, în sec. al-XV-lea, s-au realizat fortificaţiile de la baza Muntelui Tâmpa, construindu-se Cetatea Braşovului (sau Corona/Kronstadt). După 1455, Cetatea Braşovia de pe Tâmpa a fost demolată, din motive strategice. Ruinele acesteia sunt înscrise în Lista monumentelor istorice. În perioada ei de glorie Cetatea Braşovia a fost similară cetăţilor Râşnov sau Feldioara. Aceste construcţii au avut un rol decisiv în apărarea Ţării Bârsei, alături de ingenioasele biserici fortificate din Hărman, Prejmer – sit UNESCO, Hălchiu, Codlea, Ghimbav, Vulcan, ale căror vestigii sunt şi astăzi într-o bună stare de conservare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite