Centru de vizitare unic în România, la Zărneşti. Turiştii pot vizita virtual Piatra Craiului şi se pot simţi exact ca pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de vizitare aduce mai aproape Masivul Piatra Craiului.
Centrul de vizitare aduce mai aproape Masivul Piatra Craiului.

Centrul de Vizitare a fost inaugrat astăzi şi a costat 6 milioane de lei. Intrarea este gratuită, iar un tur al centrului presupune o experienţă unică, virtuală, pe Piatra Craiului.

Centrul de Vizitare de la Zărneşti al Parcului Naţional Piatra Craiului este cu siguranţă o experienţă unică. Dotat modern, cu multe echipamente de ultimă generaţie, un tur al centrului oferă o experienţă senzorială extraordinară. Practic turiştii pot vedea Piatra Craiului în toată splendoarea ei, fără să fie nevoie să urce pe munte. Imaginile însă îi vor convinge cu siguranţă să facă şi o drumeţie montană, într-unul dintre cele mai spectaculoase masive din România şi chiar din Europa.

Experienţă senzorială printr-o simplă mişcare a mâinii

Cu ajutorul dispozitivelor touch screen vizitatorii pot vedea peisaje din Piatra Craiului şi pot afla toate informaţiile necesare despre flora şi animalele sălbatice care trăiesc aici, dar şi despre rocile care alcătuiesc masivul. Pot face de asemenea un tur virtual al traseelor turistice. Totul cu o simplă mişcare a mâinii.

În centrul de vizitare a fost amenajată şi o stână artificială pentru ca vizitatorii să vadă cum arată pe interior, dar şi o peşteră artificială unde sunt lilieci şi alte insecte care trăiesc în acest mediu. Pe traseul care străbate centrul de vizitare pot fi admirate animalele sălbatice. Acestea nu pot fi doar văzute, ci şi auzite, fapt care aduce un element de spectaculozitate şi cu siguranţă este o mare atracţie pentru cei mici. Tot interiorul centrului este amenajat să simuleze cât mai bine ideea de stâncă, astfel că vizitatorii vor avea senzaţia că se află chiar pe munte. În plus efectele speciale cu tunete, fulgere sau ciripitul păsărelelor vor aduce vizitatorul şi mai aproape de frumuseţea Pietrei Craiului.

„Un cunoscut alpinist îmi spunea cândva că Piatra Craiului este cel mai frumos munte din România. Odată ajunşi aici turiştii îşi doresc mereu să revină. Centrul de Vizitare prezintă o picătură din frumuseţea Parcului Naţional Piatra Craiului, este o experienţă interactivă şi vom încerca să aducem mereu materiale noi pentru a fi cât mai atractiv pentru vizitatori“ a declarat Mircea Vergheleţ, director adminsitrativ al Parcului Naţional Piatra Craiului. 

Zeci de oameni au venit la inaugurarea centrului

Machetă interactivă spectaculoasă

Centrul are şi o machetă a Pietrei Craiului şi o pasarelă pe care turiştii pot urca pentru a o admira de sus ca şi cum ar fi pe munte la înălţime. De asemenea pe pasarelă pot fi proiectate imagini din Piatra Craiului, informaţii geologice şi despre habitat, dar şi traseele turistice. Totul este cu o comandă touch screen. Practic vizitatorul poate proiecta ce hartă doreşte şi poate admira virtual întreg masivul Piatra Craiului.

Centrul de vizitare a fost deschis oficial sâmbătă, iar intrarea este gratuită. Investiţia s-a ridicat la 6 milioane de lei, 4,8 milioane fonduri europene şi 1,2 milioane de la bugetul de stat. Se estimează că va avea 110.000 de vizitatori pe an.

Tot în Piatra Craiului a fost amenajat şi un centru de informare turistică la Cabana Curmătura. Aici turiştii pot primi hărţi şi toate informaţiile necesare despre traseele deschise pentru drumeţie. La inaugurarea centrului a fost prezent şi Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer care a mărturisit că este o împătimită a drumeţiilor montane.

„Am făcut prima drumeţie în Piatra Craiului când aveam 16 ani, iar în anii 2000 m-am implicat în proiectul Băncii Modiale de conservare a acestor parcuri naţionale. Am lucrat în Piatra Craiului, Retezat sau Neamţ şi mă bucur că după 16 ani, chiar dacă a durat puţin cam mult, mi-a revenit onoarea să vin la deschiderea acestui centru. Eu sunt ecolog de meserie şi iubesc foarte mult natura. Parcul Naţional Piatra Craiului are o valoare extraordinară ca patrimoniu natural, dar este cu siguranţă şi un avantaj pentru dezvoltarea economică a zonei. Ecoturismul atrage vizitatori pasionaţi de natură cu posibilităţi financiare mare care vin şi îşi cheltuiesc aici banii. În piatra Craiului vin mulţi străini, dar şi tot mai mulţi români care redescoperă ţara noastră şi asta mă bucură mult“, a spus Cristiana Paşca Palmer, Ministrul Mediului.

Şi pentru ca totul să fie cât mai aproape de natură clădirea centrului a fost construită cu materiale verzi şi este eficientă energetic. În parcul de lângă centru a fost amenajat şi un loc de joacă pentru copii. Centrul de vizitare se află la 1,5 km de Zărneşti, la poalele Masivului Piatra Craiului într-un decor natural superb. În zona se poate ajunge cu maşina sau pe jos din Zărneşti pentru amatorii de plimbare.

Patru noi trasee turistice

În Piatra Craiului au fost finalizate anul trecut şi patru noi trasee turistice.Traseul nr.1 porneşte din partea nord-estică a parcului, de la Centrul de Vizitare al PNPC din Zărneşti, străbate o fâneaţă bogată în specii, apoi urcă spre Valea Crăpăturii, mărginită de habitate de stâncării până în Şaua Crăpăturii. De aici turiştii se pot îndrepta spre Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 6,4 km.

Traseul nr. 2 porneşte de pe Valea Râului Mare, pătrunde în Cheile Zărneştilor şi apoi străbate pădurea până la Cabana Curmătura, care constituie prilejul unui popas. De aici, vizitatorii vor urca spre vârful Piatra Mică, zonă cu o mare deschidere, un bun prilej pentru observarea zonei subalpine precum şi a peisajului parcului. În continuare, traseul coboară spre Poiana Zănoaga şi revine la Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 10,7 km.

Traseul nr. 3 porneşte din zona de sud a parcului, din localitatea Sătic (judeţul Argeş), urmând Valea Dragoslovenilor până la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului. De aici vizitatorul urcă prin pădure ajungând la Cerdacul Stanciului, o formaţiune exocarstică spectaculoasă. De aici vizitatorul se va putea întoarce la cabana Garofiţa Pietrei Craiului. Traseul are o lungime de aproximativ 6,1 km.

Traseul nr. 4 porneşte din Dâmbovicioara (judeţul Argeş), traversând cheile Dâmbovicioarei unde este localizată şi cunoscuta Peştera Dâmbovicioara, urmând Valea Brustureţului până la cabana Brustureţ. De aici traseul urcă prin pădure, ajungând la refugiul Grind, situat la începutul urcuşului spre vârful La Om (Piscul Baciului), apoi vizitatorii mai bine antrenaţi pot urca spre vârful La Om pentru a observa zona subalpină şi alpină.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite