Cele mai comune greşeli pe care le facem în timp ce mâncăm. Cum apare senzaţia de balonare imediat după masă
0Dacă mâncăm prea repede, bem apă sau vorbim mult în timpul mesei vom avea senzaţia de balonare. Şi dacă mestecăm gumă imediat după masă rezultatul este acelaşi.
Balonarea apare atunci când în intenstine şi în stomac se acumulează gaze. Apare o senzaţie neplăcută de prea plin şi de apăsare. De cele mai multe ori senzaţia de balonare este dată de greşelile pe care le facem când mâncăm. Dacă mâncăm prea repede vom avea o senzaţia neplăcută imediat.
„Persoanele care mănâncă prea repede pe parcă stă cineva cu puşca în spatele lor înghit mult aer şi automat apare balonarea. Aceste persoane nu mestecă mâncarea corespunzător şi automat şi digestia este mai dificilă. O masă cu două feluri de mâncare trebuie să dureze cam 20-30 de minute“, spune medicul internist Florin Tudor.
De asemenea persoanele care mănâncă odată pe zi sau înghit bucăţi mari au aceeaşi problemă. „Cea mai mare greşeală este să nu respectăm cele trei mese ale zilei. Dacă stăm nemâncaţi pănă după-amiază, automat senzaţia de foame va fi foarte mare, vom avea tendinţa să mâncăm mult şi repede şi ne vom simţi rău. De asemenea persoanele care înghit bucăţi mari de mâncare vor avea probleme de digestie. Alimentele trebuie porţionate în bucăţele mici“, mai spune specialistul.
Nu beţi apă şi nu vorbiţi în timpul mesei
Apa este sănătoasă, dar nu este recomandată în timpul mesei. „Avem tendinţa să ne balonăm atunci când bem apă chiar înainte sau în timpul mesei. Nici imediat după ce aţi mâncat nu este recomandată să beţi multă apă. Aşteptaţi 30 de minute. În plus sucurile cu acid, mestecatul gumei imediat după masă sau fumatul ne fac să înghiţim un volum mare de aer. Şi dacă vorbim tot timpul mesei vom înghiţi aer şi ne vom balona“, mai spune medicul.
Dacă vă aşezaţi în pat imediat după ce aţi mâncat digestia este încetinită. „O altă greşeală pe care o fac mulţi oameni este să se întindă în pat imediat după ce au mâncat. Digestia este încetinită şi apare balonarea. Nu trebuie să faceţi neapărat sport după ce aţi mâncat, dar mişcaţi-vă prin casă vreo jumătate de oră. De asemenea nu mâncaţi seara târziu chiar înainte de culcare. Luaţi masa cu 2-3 ore înainte de ora de somn“, mai spune specialistul.
Bolile care pot duce la balonare
Pe lângă greşelile pe care le facem în alimentaţie există şi boli care duc la balonare. „Dacă vă balonaţi tot timpul chiar dacă mâncaţi regulat şi nu vă grăbiţi este bine să faceţi un control medical. Printre bolile care pot da balonare se numără colonul iritabil, constipaţia cronică, anumite tumori în abdomen sau cele ovariene, dar şi acumularea de lichid în cavitatea abdominală. Unele dintre aceste boli sunt grave şi trebuie tratate la timp, de aceea este important să mergeţi la medic“, mai spune specialistul.