Ce, cum şi cât trebuie să mâncăm şi să bem în această perioadă cu temperaturi scăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele aduc un aport important de vitamine penmtru organism în perioada sezonului rece FOTO Adevărul
Fructele aduc un aport important de vitamine penmtru organism în perioada sezonului rece FOTO Adevărul

Pe timp de iarnă, un regim corect de alimentaţie va cuprinde atât carbohidraţi (50%), proteine (20%) şi lipide (30%), cât şi vitamine şi minerale. Nevoia crescută de grăsimi se explică prin efectul termoizolator al acesteia, însă sursa de grăsimi e foarte importantă! De asemenea, proteinele sunt foarte importante şi este recomandată consumarea lor la fiecare masă.

Medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, dr. Nicoleta Nistor ne oferă sfaturi legate de ce, cum şi cât să consumăm (alimente şi lichide) în această perioadă în care frigul nu ne mai dă pace şi iarna, cu ale sale troiene, şi-a intrat în drepturi depline:

„Pe măsură ce temperatura continuă să scadă în multe zone din România, inclusiv la Braşov, apetitul pentru alimente nesănătoase creşte. O dietă hipercalorică sau din contra, hipocalorică, poate duce la scăderea imunităţii organismului. Astfel, în această perioadă geroasă trebuie să fim atenţi la cât şi ce mâncăm, la cât şi ce bem.

Expunerea scăzută la soare, în timpul iernii, duce la scăderea secreţiei de serotonină (produsul chimic responsabil de bunăstarea organismului), astfel crescând dorinţa de a consuma alimente bogate în carbohidraţi. Este de preferat să optăm pentru carbohidraţi de calitate superioară: cereale integrale, cartofi dulci, cartofi, dovleac şi fructe. De evitat dulciurile rafinate! Acestea din urmă nu vor creşte cantitatea de serotinină, însă pot duce la creşterea în greutate.

Câteva sfaturi din partea specialistului

Consumaţi fructe şi legume bogate în antioxidanţi, vitamina C şi beta-caroten. Alegeţi fructele şi legumele de sezon, cum ar fi mandarine, mere, grapefruit, broccoli, varză de Bruxelles, morcovi, conopidă şi cartofi. Datorită proprietăţilor antivirale şi antifungice, usturoiul este o altă legumă la care ar trebui să apelăm frecvent în această perioadă.

Orientaţi-vă către alimente bogate in vitamina D (somon, macrou, sardine).

Nu uitaţi nici de carnea roşie, care este bogată în zinc şi fier, două minerale care întăresc sistemul imunitar.

Supa cu multe legume, fasole sau linte şi, eventual, carne este alimentul perfect pentru a construi sistemul imunitar.

Leguminoasele (năut, fasole, boabe de soia) sunt o sursă excelentă de proteine, cu un conţinut redus de grăsimi, ridicat de fibre si indice glicemic scăzut.

Chiar dacă temperatura exterioară este scăzută, tot va trebui să bem 6-8 pahare de lichid în fiecare zi (apă la temperatura camerei şi ceai verde). Se va evita consumul exagerat de cafea şi alcool.

Suplimentele alimentare ne vor ajuta să ne întărim sistemul imunitar în această perioadă: vitamina D 1000 UI/ zi şi vitamina C 1000 mg/zi. Însă discutaţi şi cu medicul dumneavoastră curant înainte de a începe tratamentul”.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite