Ce boli ascunde pofta de dulce sau setea excesivă - explicaţia specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pofta de dulciuri poate fi semnul unor boli grave. FOTO Shutterstock.
Pofta de dulciuri poate fi semnul unor boli grave. FOTO Shutterstock.

De multe ori nu dăm atenţie anumitor semnale, cum ar fi setea excesivă sau tendinţa de a consuma dulce de mai multe ori pe zi. În spatele acestor obiceiuri se pot ascunde însă boli grave atât la adulţi, cât şi la copii.

Pofta permanentă de dulce poate însemna că avem în corp o ciupercă, de obicei candida, care se hrăneşte cu zahăr şi, cu cât mâncăm mai multe dulciuri, cu atât ea se extinde şi mai mult. „Infecţia cu fungi (ciuperci), de obicei candidozele, ne fac să mâncăm incontrolabil dulciuri, dar şi pâine. Acestea se transformă rapid în organism în glucoză şi practic, în loc să scăpăm de ciupercă, noi o alimentăm. Dacă aţi luat antibiotice recent, dacă aţi fost sub tratament cu steriozi şi dacă simţiţi mereu nevoia de ceva dulce, este bine să vă faceţi analize. Există tratamente medicamentoase care vă scapă rapid de ciupercă şi automat de pofta de dulce“, spune medicul internist Andrei Mitran.

Tiroida vă atenţionează prin pofta de dulciuri

Dacă aveţi o viaţă agitată, cu foarte mult stres şi un program lung la serviciu, sunteţi obosiţi şi trataţi aceste simtome cu dulciuri, este posibil să aveţi probleme cu tiroida. „Glanda tiroidă reacţionează rapid atunci când organismul este supus unui stres permanent şi atunci când nu ne mai odihnim suficient. Ca să avem energie, creierul ne transmite că are nevoie de dulciuri. Tiroida suferă şi, dacă observaţi astfel de semne, este bine să mergeţi la medic, să vă schimbaţi regimul de viaţă, dar şi cel alimentar“, mai spune medicul.

Semn de depresie şi schimbări hormonale

Dacă simţiţi nevoia mereu să mâncaţi dulciuri, această poftă poate fi semnul unor schimbăti hormonale, dar şi al depresiei. „Dacă aveţi peste 40 de ani şi nu mai simţiţi deloc nevoia să faceţi dragoste cu partenerul, dar în schimb mâncaţi dulciuri, poate fi un semn de premenopauză. De asemenea, la femeile de peste 45 de ani poate fi un semn de menopauză. Este bine să faceţi o vizită la ginecolog care vă poate ajuta şi vă poate oferi un tratament adecvat. De asemenea, dacă nu mai aveţi poftă de viaţă, petreceţi mult timp singuri, aveţi imsomnii, dar mâncaţi dulciuri multe, poate fi semn de depresie. Dulciurile dau pe moment o senzaţie de bine, dar nu tratează boala“, mai spune specialistul.

Semn de diabet, deshidratare sau boli de rinichi

Setea excesivă poate ascunde şi ea boli destul de grave. Dacă beţi 3-4 litri de apă pe zi şi tot vă este sete trebuie să mergeţi la doctor. „Setea excesivă atât la adulţi, cât şi la copii, este un semn clar de diabet zaharat sau de diabet insipid. Dacă aveţi astfel de simptome pe perioade lungi de timp este bine să mergeţi la medic. Setea excesivă este şi un semn de deshidratare şi puteţi să ajungeţi să leşinaţi pe stradă. Setea este un semn şi de insuficienţă renală, iar la copii poată să indice şi probleme cardiace“, mai spune medicul. 

Pe aceeaşi temă:

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite