C’Art Fest, eveniment cultural de excepţie la Cristian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de evenimente, 8 zile, 4 secţiuni, 10 spectacole de teatru, 6 mari scriitori invitaţi, 6 concerte şi 6 spectacole de stradă.Primăria Cristian organizează, în perioada 18-25 septembrie 2016, a III-a ediţie C’Art Fest, festival ce are loc în localitatea braşoveană Cristian.

În prima zi de festival, în deschidere, vor avea loc spectacole de dans şi fachiri, iar apoi recitalul extraordinar „Noapte albastră” susţinut de Felicia Filip, alături de care vor fi artiştii Vlad Miriţă şi Gabriel Cotabiţă. În a doua şi a treia zi de festival pe scena C’Art Fest se joacă două piese de teatru: „Noi 4” de şi cu Lia Bugnar, Marius Manole, Ilinca Manolache şi Maria Obreţin şi „Absolut!” cu Marcel Iureş, unde se aşteaptă un număr record de spectatori.

De asemenea, vor fi şi piesele „Electra” – cu Marian Râlea, Florin Coşuleţ şi Ofelia Popii, „Ferma”, după „Ferma animalelor” de George Orwell şi un spectacol de teatru care are loc la Sibiu: „Faust” – cu Ilie Gheorghe şi Ofelia Popii.

Ziua de miercuri, 21 septembrie, este dedicată cărţii. Nume mari ale literaturii contemporane se află pe afiş: conferinţă a Aurorei Liiceanu, atelier de scriere creativă cu Tara Skurtu, întâlnire cu Nora Iuga, Ştefan Manasia şi Adrian Şchiop, triplă lansare de carte a Anei Barton. Iar în încheiere „L’Om DadA”, un spectacol cu şi de Gigi Căciuleanu.

Nu vor lipsi Florin Coşuleţ – în „Povestea soldatului”, Adrian Nour – „Necuvintele” şi Horaţiu Mălăele – „Sunt un orb”.  Copiii vor avea parte de două tipuri de atelier dedicat lor, de bandă desenată (cu Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Pisica Pătrată) şi teatru de păpuşi cu Adrian Iuga.

Vor rula filmele „Muzeon – Ştefan Râmniceanu” şi „Doar cu buletinul la Paris” în prezenţa regizorului Şerban Marinescu, a actorului Mircea Diaconu şi preşedintelui Uniunii Cineaştilor, regizorul Laurenţiu Damian, dar există şi muzică pentru amatorii de clasic şi de îmbinarea lui cu noul: Alexandra Fits şi Gaudeamus Quartet şi 4Tune Quartet.

Încheierea festivalului este marcată de conferinţa Aurorei Liiceanu şi de super-concertul celor de la Robin and the Backstabbers. Toate evenimentele sunt cu intrare liberă şi se vor desfăşura la Sala de Cultură, Biserica Evanghelică, Fostul Cinematograf şi Piaţeta Cristian.

Alexandru Creţu, preşedintele festivalului: „scopul C’Art fest este acela de a dezvolta în mod armonios comunitatea şi de a susţine în continuare ascensiunea culturală a localităţii Cristian, făcând-o unul dintre cele mai importante puncte de pe harta culturală a ţării şi nu numai. Bugetul de anul acesta al festivalului este de aproximativ 100 000 de euro, din care 90% provenind din fondurile localităţii-gazdă, iar 10% din sponsorizări “.

Directorul artistic al C’Art Fest, Florin Coşuleţ: „este incredibil că o localitate atât de mică poate să facă lucruri atât de mari, dar suntem conştienţi că ediţia actuală ridică ştacheta la un nivel de la care, la ediţiile viitoare, să poată doar să urce şi mai mult. Acest şir de evenimente trebuie să fie văzut ca un act cultural normal, într-o lume în plină expansiune artistică şi culturală în care interacţiunea dintre artişti şi public să devină o obişnuinţă.”

Ana Barton, ambasador cultural al secţiunii de carte: „C’Art Fest este reprezentarea mai multor arte care performează împreună, acesta fiind unul dintre cele mai mari beneficii ale publicului: nume atât de mari care, timp de 8 zile, vin la Cristian pentru o apropiere de spectatori care au ocazia să se bucure gratuit de concerte, piese de teatru, lansări de carte, expoziţii, filme”.

Petronela Rotar, manager al festivalului: „avem mai multe locuri unde se vor desfăşura actele artistice, o scenă amenajată în Piaţetă, clădirea fostului Cinematograf care, deşi nereparat, mai poate servi cultura, evenimentele de carte au loc într-un loc absolut superb, Biserica Evanghelică; de exemplu, cursul de scriere creativă se va ţine în turn, chiar lângă mecanismul ceasului de acolo! – iar acestea sunt doar câteva dintre detaliile care fac din C’Art Fest cel mai concentrat festival de acest gen din Braşov şi, probabil, şi din ţară.”

Alexandru Creţu, preşedintele festivalului, menţionează că fondurile alocate acestui şir de evenimente urmăresc ca toţi artiştii participanţi să fie remuneraţi, în vreme ce spectatorii se vor putea bucura de intrare liberă la toate evenimentele. Pe termen lung, creşterea festivalului va însemna nu doar înmulţirea actelor din fiecare secţiune, aducerea unor artişti variaţi, dar apreciaţi, ci şi creşterea turismului cultural în zona Braşovului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite