Airbus doreşte să mute în totalitate producţia elicopterului H215 în România. Ministerul Apărării a anunţat că va cumpăra patru astfel de elicoptere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterele H215 au atât aplicaţii militare, cât şi civile. FOTOAirbus
Elicopterele H215 au atât aplicaţii militare, cât şi civile. FOTOAirbus

În fabrica de la Ghimbav care are ca activitate întreţinerea, reparaţiile şi revizia elicopterelor sunt 170 de angajaţi care au modernizat 30 de elicoptere venite din toată lumea. Pentru a face faţă volumului mai mare de lucru, Airbus Helicopters România va angaja încă 30 de muncitori şi ingineri. În prezent sunt în curs de modernizare elicopterele de la Garda de Coastă Finlandeză.

Garda de Coastă Finlandeză îşi transformă la Ghimbav aparatele Super Puma în H215. Trei elicoptere construite în anii 80 vor fi tranformate la Braşov. Contractul presupune modernizarea lor la standardele celui mai nou membru al familiei Super Puma, elicopterul H215. Adică exact modelul pe care Airbus îl va produce la noua fabrică de la Ghimbav.

„Unul dintre elicoptere se află la noi la fabrică. Este un proces complex de modernizare şi mă bucur că echipa noastră de muncitori talentaţi duce la capăt acest proces. Anul viitor, un alt elicopter al Gărzii de Coastă finlandeze intră în acelaşi proces la noi, care durează în medie 13 luni“, a explicat Serge Durand, directoul general al Airbus Helicopters România.

Elicopterul viitorului

Airbus H215 este un elicopter versatil, disponibil atât în versiune civilă cât şi militară – H215M - şi capabil să participe la misiuni diverse de luptă, transport trupe, căutare şi evacuare şi de salvare medicală.

„Avem toate motivele să fim mândri de ceea ce am realizat anul acesta în România împreună cu partenerul nostru IAR Ghimbav. De zeci de ani împărtăşim expertiză şi muncitori valoroşi, în slujba clienţilor noştri locali şi internaţionali. Este o contribuţie importantă la balanţa de export a României. Dincolo de aceasta, am credinţa că avem o bază solidă pe care o putem dezvolta în continuare şi sper ca în 2018 să fim mai aproape de noul nostru proiect, producerea elicopterului H215 în România“, a declarat Serge Durand pentru Adevărul.

Vorbind despre H215, Serge Durand s-a referit la un elicopter bimotor, multirol, din familia Super Puma/ Cougar, pe care Airbus doreşte să îl producă la Ghimbav. Totuşi, pentru ca acest lucru să fie posibil Airbus a anunţat că aşteaptă o comandă de 16 elicoptere militare H215M din partea României. În prezent, H215 şi H215M sunt produse la Marignane, în Franţa, dar Airbus  a anunţat că vrea să transfere integral producţia H215 în România, o mutare care ar putea revitaliza industria aeronautică.

În fabrica de la Ghimbav care are ca activitate întreţinerea, reparaţiile şi revizia elicopterelor, cei 170 de angajaţi au muncit la foc continuu anul acesta, reparând  şi modernizând peste 30 de elicoptere. Cele mai multe au venit din ţări precum Franţa, Marea Britanie, Finlanda, România, Georgia, Ungaria, dar şi din Africa – Maroc, Guinea, Camerun - şi Orientul Mijlociu – Emiratele Arabe Unite. Pentru a face faţă volumului mai mare de lucru, Airbus Helicopters România va angaja 30 de muncitori şi ingineri.

Ministerul Apărării a declarat că va cumpăra 4 elicoptere militare H215M. „Prima comandă din partea Ministerului Apărării ne duce în mod categoric un pas mai aproape de planurile noastre de a începe producţia în România, partenerul nostru de peste patru decenii. H215 este un elicopter care şi-a dovedit performanţa în luptă şi care ar putea fi produs aici de către români. Aparatul poate fi personalizat în funcţie de cerinţele Ministerului Apărării. România va beneficia de transfer de tehnologii în domeniul cercetării şi dezvoltării, de producţie şi întreţinere. Personalizarea H215M va fi realizată de IAR, care se va ocupa şi de întreţinerea aparatelor pentru o perioadă de 40 de ani. Aşadar noi propunem un parteneriat durabil care va genera dezvoltare regională şi va încuraja apariţia locurilor de muncă înalt calificate“, a mai spus Durand. 

Airbus

364 de elicoptere produse sub licenţă Airbus la Braşov

În luna august, cu ocazia vizitei preşedintelui francez la Bucureşti, Airbus a extins cu 10 ani acordul semnat iniţial pe 5 ani cu IAR care prevede ca aceasta din urmă să fie contractor principal pentru elicopterul H215M pentru orice comenzi pe care Ministerul Apărării le va face pentru a-şi înnoi flota îmbătrânită.

Airbus se implică şi în comunitatea locală, sprijinind educarea tinerilor şi încurajându-i să îmbrăţişeze o carieră în aeronautică. În prezent, aproape 100 de elevi ai Colegiului „Transilvania” studiază aeronautica în 3 clase susţinute de Airbus.

Airbus colaborează cu România de aproape o jumătate de secol. Între 1970 – 1974, IAR a livrat 364 de elicoptere Alouette şi Puma, construite sub licenţă. În 2002 a fost înfiinţată compania Airbus Helicopters România, un joint venture cu IAR (49%) care execută lucrări de mentenanţă, reparaţii şi revizie. Airbus Helicopters România a avut până acum o cifră de afaceri de 350 de milioane de euro şi un profit de 20 de milioane de euro şi a livrat bugetului local aproximativ 5 milioane de euro. IAR a primit în această perioadă dividende de 4,4 milioane de euro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite