Începe Festivalul „Musica Kronstadt 2017“ care aduce la Braşov orchestre celebre în toată lumea. Intrarea la spectacole este liberă
0Ludovic Armin Cora, muzicianul fondator al evenimentului a gândit festivalul ca o şansă unică pentru tinerii artişti care pot concerta alături de mentorii lor. Festivalul reuneşte elitele muzicii clasice mondiale de la Berliner Filarmoniker, Filarmonica George Enescu, SWR Stuttgart, Opera din Barcelona, Ansamblul de Muzică Contemporană din Berlin, Filarmonica Sonderborg, Landeskapelle Eisenach.
Festivalul Internaţional „Musica Kronstadt 2017“, ediţia a IV-a, dedicată centenarului Dinu Lipatti se va desfăşura în perioada 2-9 august la Braşov. Muzicianul fondator al evenimentului, Ludovic Armin Cora, propune în acest an o agendă unică de 15 concerte gratuite. Pe lângă spectacole artiştii în devenire pot participa la o Academie de vară alcătuită din masterclass-uri pentru instrumentele de suflat: oboi, clarinet, fagot, corn, acestea fiind destinate unui număr de 80 de cursanţi din ţări precum Franţa, Spania, Canada, Luxembourg, Germania, Republica Moldova, România.
Festivalul a pornit de la ideea de a-i lansa şi sprijinii în carieră pe tinerii muzicieni. „Această idee a pornit de la dorinţa de a dărui tinerilor muzicieni din ţară o platfomă educaţioal-culturală extrem de competitivă la nivel internaţional şi national. Totul a pornit în anul 2015, luna septembrie, prin invitaţia primită de la dirijorul Leonard Boga de a mă duce să susţin un masterclass la Sinaia. Din aproape în aproape s-a dezvoltat acest sâmbure şi iată ca a ajuns un adevarat festival internaţional la a IV-a ediţie deja“, a declarat Ludovic Armin Cora, muzicianul fondator al evenimentului.
Proiect unic pentru tinerii artişti
Proiectul este unic în România, iar cursurile se axează pe toată gama de instrumente de suflat. „Musica Kronstadt www.academyofmusic.eu este un proiect cultural, cu scopul de a promova, dezvolta şi îmbogăţi patrimoniul cultural românesc şi internaţional prin educaţie muzicală. Structura cursurilor Academiei este formată din următoarele instrumente: Flaut, Oboi, Clarinet, Fagot, Corn, Trompetă, Trombon. Participanţii vor prezenta, la sfârşitul cursurilor recitaluri şi vor fi promovaţi în mass-media naţională şi internaţională. Un accent deosebit este pus pe direcţia cursurilor de muzică de cameră, disciplină cu un loc bine definit în această Academie. Tinerii muzicieni instrumentişti vor învăţa şi aprofunda semnificaţia partiturilor de ansamblu, un aspect important al cunoaşterii contextului general la care se raportează în actul muzical. Totodată, Academia va crea posibilitatea unui dialog de la egal la egal între diferitele generaţii de participanţi la cursuri. Cursurile KSB Academica au scopul de a crea întâlniri profesionale între tinerii din învăţământul pre-universitar, universitar şi post-universitar şi muzicieni de renume internaţional“, mai spune
Cursurile, dar şi participarea la festival sunt o adevărată rampă de lansare pentru tinerii artişti. „Academia şi festivalul sunt repere solide la nivel global, deci tinerii muzicieni au realmente şansa de a fi propulsaţi de acest sistem educational-cultural unic în România pentru că este axat în exclusivitate pe instrumentele de suflat. Colaborarea unui tânăr muzician cu o personalitate din sfera elitelor muzicii clasice este extrem de benefică, deoarece tânărul muzician îşi întăreşte focusul motivaţional, capătă noi valenţe tehnico-artistice într-un interval extrem de scurt, graţie acestei colaborari. Evoluând pe scenă alături de mentorul | mentorii sai, tânărul muzician realizează într-un timp extrem de scurt repere mentale concrete după care se va ghida în perioada imediat-următoare“, mai spune artistul.
Concerte inedite cu intrare liberă
Artiştii Nicolas Simion şi Petra Acker, alături de cursanţii Academiei vor forma un ansalmblu de jazz care va concerta în zilele de 2,4,5 şi 8 august începând cu ora 20.00 la Palatul Copiilor din Braşov.
Dacă iubiţi atmosfera regală sunteţi aşteptaţi la Castelul Peleş din Sinaia unde artiştii Ludovic Armin Cora, Teodora şi Alexandra Ducariu vă vor purta prin diferite epoci ale muzicii clasice. Concertul are loc în 3 august la ora 15.00. Tot în acest loc simbol al României va avea loc un al doilea concert în 5 august de la ora 17.00. De data aceasta, surorile Ducariu vă vor încânta cu un program special dedicat flautului şi pianului.
Unul dintre cele mai aşteptate concerte va fi în 4 august de la ora 17.00 la Biserica Neagră. 11 solişti de renume mondial de la Berliner Filarmoniker, Filarmonica George Enescu, SWR Stuttgart, Opera din Barcelona, Ansamblul de Muzică Contemporană din Berlin, Filarmonica Sonderborg şi Landeskapelle Eisenach vor susţine un concert extraordinar pentru public.
Festivalul vine şi cu un eveniment surpriză în Parcul Nicolae Titulescu din Braşov. Organizatorii ţin totul secret, iar pentru a descoperi surpriza sunteţi aşteptaţi în 5 august la ora 15.00 în parc.
Festivalul din acest an este dedicat celor 100 de ani de la naşterea legendarului Dinu Lipatii, iar momentul va fi celebrat cu un Concert Simpozion unic, în 6 august de la ora 18.00 la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania. Compozitorul Liviu Dănceanu şi Monica Isăcescu, realizatoarea de emisiuni Radio Romania Cultural vor fi ghizi în universul existenţial şi creaţional a lui Dinu Lipatti. Soprana Cristina Radu, oboiştii Lajos Lencses , Thomas Molinari, Florenel Ionoaia şi alte nume sonore vor interpreta lucrări compuse de Lipatti şi Liviu Dănceanu. Tot în 6 august de la ora 18.00 la Bationul Ţesătorilor, Nicolas Simion va pune în valoare tânărul ansamblu de jazz KSB Academica cu diferite lucrări consacrate.
Clubul Copiilor din Braşov este locul unde trebuie să fiţi în 8 august începând cu ora 20.00. Regalul de concerte va începe cu un spectacol al KSB Academica Orchestra. Veţi avea ocazia să ascultaţi o orchestră de suflători cu un program artistic în premieră în România. De la ora 21.00 va începe recitalul oferit de Iosif Ioan Liviu, acompaniat de Orchestra „Rapsodia“ Liceul Vocational Tudor Ciortea. De la ora 21.30 va fi un alt concert dedicate intrumentelor de alamă, iar repertoriul va fi unul surpriză.
Festivalul se încheie în 9 august la Sala Patria a Filarmonicii din Braşov. De la ora 19.00 vor concerta diferite generaţii de muzicieni participanţi la KSB Academica.
Informaţii complete despre festival puteţi găsi pe site-ul oficial: http://www.academyofmusic.eu/festival/concerte/