14 tineri braşoveni reprezintă România la festivalul Mode H Europe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi în acest an tinerii din Braşov vor reprezenta România la cea de a zecea ediţie a festivalului Mode H Europe, care va avea loc în Tour, Franţa, în perioada 19-25 noiembrie, care are drept scop schimbarea percepţiei asupra persoanelor cu dizabilităţi.

Ediţia din acest an se va desfăşura sub titlul ,,Dance around the world”, iar cei 14 tineri dansatori braşoveni, dintre care 7 sunt persoane cu dizabilităţi locomotorii,  care formează trupa Just Dance 2, şi-au ales ca temă muzicală stilul reggae.

,,Proiectul Mode H este unul de suflet pentru toţi participanţii, atât persoane cu dizabilităţi, cât şi persoane valide, constituind o reală şansă de conectare şi relaţionare dincolo de prejudecăţi şi sterotipuri sociale. Atât pentru mine personal, pentru colegii mei din cadrul Asociaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi Sf. Haralambie şi pentru voluntarii implicaţi, proiectul aduce posibilitatea dezvoltării personale – ameliorarea imaginii şi stimei de sine, creşterea empatiei şi a toleranţei prin descoperirea aspectelor care ne sunt comune şi acceptarea diferenţelor individuale. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au acordat sprijin, Clubului Rotary şi donatorilor privaţi pentru implicarea financiară, şi Primăriei Braşov, Direcţiei de Servicii Sociale pentru sprijinul logistic,” a declarat Luminiţa Gheorghiu, coordonatorul proiectului.

Pregătirea acestui spectacol a început încă de acum opt luni, sub coordonarea lui Marius Grancea, care a declarat „Am pregătit un spectacol de zece minute pe muzica lui Bob Marley, Shaggy şi alţi cântăreţi , cu care sperăm să arătăm, prin dans, că diferenţele sau neputinţa de a face ceva stau doar în felul nostru de a gândi, iar odată ce depăşeşti aceste obstacole, descoperi că suntem toţi la fel şi, împreună putem face lucruri minunate.”

,,Cel mai tânăr membru al trupei are 17 ani şi sunt şi membrii care au peste 40 de ani. Suntem la cea de-a treia participare cu un spectacol coregrafic la acest festival şi de fiecare dată componenţa echipei a fost alta, fiindcă vrem ca fiecare să aibă o şansă să ajungă pe o scenă şi să se integreze”, a mai declarat Grancea.

,,Aş vrea să îi felicit pe aceşti tineri care au reuşit, în numai câteva luni, să formeze o echipă de dansatori nemaipomenită şi să demonstreze că dansul poate deveni un liant şi un limbaj comun între toţi oamenii, indiferent de încercările la care ne supune viaţa. Prin prezenţa acestor tineri curajoşi la acest festival demonstrăm încă o dată deschiderea noastră şi susţinerea pe care o acordăm oricărui gen de manifestare care poate să pună în valoare Braşovul în plan european şi sper, ca şi anul acesta, să aibă succesul pe care îl merită,” a declarat viceprimarul Adina Durbacă.

Fiind un festival internaţional, la eveniment vor participa şi trupe din Franţa, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Portugalia şi Spania. Evenimentul reprezintă o manifestare menită să atragă atenţia asupra necesităţii aplicării egalităţii de şanse.

În timp festivalul de dans vor fi câte 4-5 reprezentaţii, separat pentru mai multe grupuri ţintă: organizatorii evenimentului, aproape 4.000 de elevi din Tour, oficialităţi si pentru publicul larg, ceea ce înseamnă că reprezentaţiile vor fi urmărite de 8.000 de spectatori.

Programul propus al festivalului este mult mai amplu în acest an, dar după evenimentele de vineri seara, de la Paris, s-ar putea să existe modificări, deşi organizatorii ne-au asigurat că nu există nici o restricţie în ceea ce priveşte desfăşurarea acestui eveniment.

In program sunt prevăzute, pe lângă evenimentul de dans, şi alte activităţi: Flash mob pe străzile din Tour, seri culturale unde fiecare ţară va prezenta o masa cu mâncare tradiţională şi o prezentare de echipă, cât mai originală, despre ei şi ţara pe care o reprezintă.

Pentru seara culinară echipa României va face o prezentare, cu degustare, a unor mâncăruri şi preparate cu tradiţie românească: slănină cu boia, sângerete, caltaboş, cârnaţii de Pleşcoi, salamul de Sibiu, jumări, murături, dulceaţa de nuci, magiunul de Topoloveni, dulceaţă de măceşe, pălincă de Bihor, vin, brânză de burduf, zacuscă etc.

Pentru momentul de prezentare a României, fiecare participant va prezenta o personalitate marcantă din istoria cultura sau sportul românesc, cum ar fi: Constantin Brâncuşi, George Enescu, Traian Vuia, Mihai Eminescu sau Nadia Comăneci, o locaţie reprezentativă pentru ţara noastră: Delta Dunării, mânăstirile din nordul Moldovei, castelul Bran, Transfăgărăşanul, Casa Poporului.

Membrii echipelor sub 30 de ani vor susţine ateliere artistice, iar România va avea un workshop de zumba, adresat persoanelor cu dizabilităţi şi persoanelor valide.

Toată această prezentare va fi făcută având ca suport muzical simfonii şi lucrări orchestrale ale compozitorului George Enescu.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite