100.000 de euro pentru proiectul „Am fost cetăţean în oraşul Stalin”. Este singurul proiect din România finanţat de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carte poştală cu o fotografie prelucrată, pentru a apărea numele lui Stalin pe Tâmpa
Carte poştală cu o fotografie prelucrată, pentru a apărea numele lui Stalin pe Tâmpa

Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a Comisiei Europene a anunţat proiectele câştigătoare în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni” – componenta „Memorie istorică euopeană”.

Au fost selectate 38 de proiecte din 26 de ţări care vor primi finanţare în sumă totală de 3.342.500 de euro.

Singurul proiect din România admis pentru finanţare este cel depus de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov- „I Was Citizen of Stalin Town – Am fost cetăţeanul Oraşului Stalin”, pentru care s-a acordat suma de 100.000 de euro, suma maximă acordată pentru un proiect, fără co-finanţare locală!

„Proiectul dezvoltă un parteneriat internaţional între organizaţii culturale din şase oraşe europene Stalin, respectiv Braşov, Varna (Bulgaria), Katovice (Polonia), Kucova (Albania), Eisenhüttenstadt (Germania) şi Dunaújváros (Ungaria). Partenerii Muzeului Judeţean de Istorie sunt European Network Remembrance and Solidarity (Polonia), Muzeul Naţional de Istorie al albaniei din Tirana şi Muzeul Orăşenesc din Dunaújváros”, a precizat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, dr. istorie Nicolae Pepene.

Acesta a precizat că oraşele Stalin au fost simboluri ale vasalităţii regimurilor politice din ţările comuniste faţă de Moscova şi Stalin, ale „lumii noi” ce urma să se nască din lupta de clasă înter cetăţenii ţărilor comuniste.

În acest context, proiectul „I Was Citizen of Stalin Town” urmăreşte, pe de o parte, să stârnească dezbateri publice privind modul în care regimurile totalitare staliniste au privat cetăţenii de drepturile lor fundamentale şi au condus la abuzuri în masă, iar pe de altă parte să îi determine pe cetăţenii Europei contemporane să reflecte asupra cauzelor care au determinat constituirea Uniunii Europene şi modul în care guvernele şi cetăţenii generaţiilor care au trăit dramele regimurilor totalitare din Europa secolului XX urmăresc promovarea păcii.

Proiectul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov are o abordare interactivă pentru că pune accentul pe experienţa personală a cetăţenilor oraşelor Stalin, pe fapte de viaţă cotidiană, ,,mici istorii” prin care adolescenţii, tinerii şi adulţii din zilele noastre, care nu au trăit dramele acelei perioade, pot înţelege, mai uşor, consecinţele instaurării regimurilor totalitare asupra valorilor europene şi bunăstării cetăţenilor europeni.

„Proiectul va debuta după 1 august 2016 prin constituirea echipei internaţionale de proiect. Cei patru reprezentanţi selecţionaţi din fiecare ţară implicată în proiect vor deveni parte integrantă în echipa extinsă a proiectului, având un rol activ la toate cele cinci ateliere de lucru şi la Şcoala de Vară”, a mai menţionat Pepene.

Pentru popularizarea proiectului, începând din toamna anului 2016, în fiecare ţară implicată în proiect va fi disponibilă o platformă online, o bază de date cu documente şi mărturii relevante din perioada stalinistă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite