Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită de ISU Brăila
0
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" al judeţului Brăila va organiza, vineri, activităţi dedicate „Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Elevi din şcoli vor veni în vizită la ISU unde vor fi instruiţi în cazuri de diferite dezastre.
Porţi deschise la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" al judeţului Brăila, unde în intervalul orar 10.00 – 14.00, elevi din şcolile brăilene vor fi informaţi despre tipurile de riscuri naturale generale şi specifice judeţul şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă şi va fi prezentată tehnica şi mijloacele de intervenţie folosite în cazul producerii unor dezastre naturale.
“Pe timpul desfăşurării acestor activităţi se vor distribui pliante cu reguli şi măsuri de acţiune şi comportare pe timpul diferitelor tipuri de dezastre. Tot cu această ocazie, un reprezentant al inspectoratului va fi prezent la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brăila pentru prezentarea tipurilor de riscuri naturale generale şi specifice judeţul şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă. În acest sens, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale urmăreşte conştientizarea societăţii civile prin respectarea regulilor minime de prevenire, diminuare şi reducere a riscurilor potenţial generatoare de dezastre naturale”, ne-a declarat lt.maior Ştefan Stoian , purtător de cuvânt al I.S.U.
Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.), 13 octombrie a fost desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor
Cu acest prilej, Biroul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor a iniţiat proiectul „Living with disability & disasters” (Trăind cu dizabilităţi şi dezastre), adresat la nivel mondial unui număr de circa un miliard de persoane care trăiesc cu diferite forme de handicap. Reprezentând o cincime din populaţia lumii, persoanele cu dizabilităţi pot avea contribuţii unice, de multe ori trecute cu vederea, care să vină în sprijinul reducerii riscurilor de dezastre şi pentru construirea unei societăţi/comunităţi rezistente. Se intenţionează astfel ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale – 2013 să demareze includerea nevoilor persoanelor cu dizabilităţi în Cadrul de reducere a riscurilor de dezastrelor, întrucât: o planetă rezistentă în faţa dezastrelor presupune ca fiecare să fie parte a soluţiei; deciziile şi politicile de reducere a riscurilor de dezastre trebuie să reflecte şi nevoile persoanelor cu dizabilităţi; investiţiile în scopul reducerii riscului de dezastre trebuie să ţină cont de nevoile persoanelor cu dizabilităţi.