Un monument dedicat eroilor brăileni căzuţi în Primul Război Mondial trebuie mutat în altă locaţie ca să fie salvat de la distrugere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul Biruinţei, ajuns într-o stare jalnică de câţiva ani, va fi mutat în altă locaţie   FOTO Florentin Coman
Monumentul Biruinţei, ajuns într-o stare jalnică de câţiva ani, va fi mutat în altă locaţie   FOTO Florentin Coman

Un monument construit pe banii filantropului brăilean Nedelcu Chercea va fi mutat cu totul. Monumentul Biruinţei le-a fost dedicat eroilor din fosta comună Vatra Veche, actualul cartier Chercea din Brăila, căzuţi în Primul Război Mondial. Realizarea sa a costat, în anii 30, o mică avere, însă în ultimii ani monumentul a fost lăsat să se degradeze, până când a ajuns într-o stare jalnică.

Totul a culminat cu un act de vandalism, în 2012, când a fost furat vulturul de bronz din vârful obeliscului. La iniţiativa consilierului local Ionel Alexandru, de formaţie profesor de istorie, întregul ansamblu monumental urmează să fie mutat în faţa Căminului Cultural de pe Str. Comuna din Paris, o altă ctitorie a lui Nedelcu Chercea.

Ionel Alexandru spune că, pentru acest monument de aducere aminte, Nedelcu Chercea ar fi donat 20.000 lei, o sumă importantă pentru perioada anilor '30. Ansamblul era format dintr-un obelisc pe care au fost inscripţionate numele eroilor morţi pentru patrie, în vârful căruia se afla un vultur de bronz, cu aripile desfăcute. Postamentul era înconjurat cu un lanţ masiv de oţel, iar în parcul unde a fost aşezat monumentul se intra printr-o poartă monumentală.

"Ansamblul monumental este situat lângă biserica Sf. Mina, o altă ctitorie a familiei Chercea. Când a fost construit, zona respectivă constituia una dintre principalele porţi de intrare în Brăila. Şoseaua Focşani nu era întreruptă de calea ferată, aşa cum este în prezent. Acolo era o barieră, pe unde treceau carele negustorilor veniţi dinspre Vrancea sau Galaţi. Era un vad comercial important, iar monumentul avea expunere, fiind admirat de toţi cei care veneau în Brăila", povesteşte Ionel Alexandru.

Din păcate, în ultimii 50 de ani, după ce vechea barieră a fost desfiinţată, iar în locul e s-a construit un gard, de-a lungul căii ferate, situaţia monumentului s-a înrăutăţit constant. În perioada regimului comunist, monumentul construit de Chercea a fost păstrat destul de bine. Periodic, elevii Şcolii nr. 13, ctitorită tot de familia marelui filantrop brăilean, erau aduşi la orele de muncă patriotică să facă curat în grădina de flori care înconjura obeliscul.

Spre sfârşitul anilor 80 şi la începutul anilor 90, zona s-a transformat treptat într-o mare groapă de gunoi, chercenii făcându-şi un obicei din a-şi arunca deşeurile în intersecţia respectivă. Grădina cu flori a dispărut şi totul a continuat să se degradeze, culminând cu mârşăvia din 2012, când vulturul de bronz a fost furat. Poliţia a deschis atunci o anchetă, dar hoţii au rămas neidentificaţi. Cu acea ocazie, s-a descoperit că monumentul per ansamblu nici măcar nu era înregistrat în patrimoniul Primăriei Brăila. Problema a fost corectată între timp.

Mai multe monumente din bronz au fost distruse

Din păcate, furtul vulturului din bronz nu este un act singular. În ultimii ani, la Brăila au mai fost vandalizate câteva monumente funerare ale unor mari personalităţi. Din Cimitirul Eroilor „Sf. Constantin” a dispărut fără urmă, în aprilie 2006, bustul generalului de divizie de aviaţie Ion Macri, luptător din Primul Război Mondial, întemeietorul primei şcoli militare de aviaţie din România. La monumentul acestuia, autorităţile brăilene organizau ceremonii de depuneri de flori şi coroane cu prilejul tuturor marilor sărbători naţionale. Bustul generalului fusese realizat în 1923, de artistul Varo Ionescu, iar la Brăila a fost adus în 1993. Hoţii au fost prinşi şi au recunoscut că au furat bustul pentru a-l vinde la fier vechi, însă monumentul a rămas distrus.

Tot din Cimitirul „Sf. Constantin” a fost furat şi bustul unui fost primar al Brăilei, N.V. Perlea. Bustul fusese realizat de sculptorul Dimitrie Paciurea şi era înregistrat ca bun de patrimoniu naţional.

monumbr

Vulturul din bronz a fos furat în 2009   FOTO Florentin Coman

În ceea ce priveşte monumentul construit de filantropul Chercea, pentru ca situaţia să se schimbe, consilierul Ionel Alexandru a propus şi a reuşit să treacă prin Consiliul Local Municipal un proiect de hotărâre ce vizează mutarea Monumentului Biruinţei din locaţia actuală, în faţa Căminului Cultural din cartierul Chercea, o altă construcţie realizată pe banii filantropului Nedelcu Chercea, situată pe Str. Comuna din Paris.

"Hotărârea privind reamplasarea monumentului, de lângă biserica Sf. Mina, în faţa Căminului Cultural, a fost votată în unanimitate, în şedinţa de consiliu din 11 februarie 2015. Bugetul aprobat pentru această operaţiune este de 50.000 lei (500 milioane lei vechi n.n.). Recent, a fost finalizat şi proiectul, urmând ca lucrarea să înceapă efectiv odată cu reabilitarea clădirii Căminului Cultural, o altă investiţie aprobată în CLM. Prin această mutare, Monumentul Biruinţei va fi mai bine expus", spune Ionel Alexandru.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite