Sprijin pentru bătrânii brăileni rămaşi ai nimănui
0Bătrânii din Brăila care au rămas singuri şi au nevoie de îngrijire au, mai nou, o alternativă la internarea în azil. Ei vor putea fi îngrijiţi la domiciliu de membrii Asociaţiei „Eu vreau acasă”, înfiinţată de familia medicului Gina Ilie, şeful Serviciului de Medicină Legală Brăila.
„Dorim ca persoanele în vârstă să-şi trăiască viaţa cu demnitate şi bucurie, vrem ca ei să ştie cine sunt, să înţeleagă timpul prezent, să-şi cunoască nevoile, interesele şi să decidă conform voinţei lor. Credem că mâna pe care le-o întindem îi va ajuta să se simtă mai puternici, mai vii, mai dornici de viaţă, mai încrezători în ziua de mâine şi, mai ales, vor uita să se gândească la cum, unde şi când se vor sfârşi", declară medicul Gina Ilie. Aceasta afirmă că, dat fiind profesia sa, a văzut numeroase cazuri de bătrâni trataţi cu indiferenţă de rude sau chiar de proprii copii, a căror singur interes e reprezentat de moştenirea rămasă în urma vârstnicilor.
Asociaţia „Eu vreau acasă” îşi va începe activitatea la începutul lunii iulie. În total, 12 asistente se vor ocupa de vârstnicii care vor solicita asistenţă. Şase dintre acestea au calificarea necesară pentru a le acorda îngrijiri medicale bătrânilor, celelalte se vor ocupa de latura socială a activităţii.
"Dorim să învingem neputinţa şi să fim pentru vârstnici omul care aduce pâinea şi laptele, omul care face piaţa, care plăteşte facturile, care aduce instalatorul, care îi însoţeşte la medic şi îi administrează tratamentul, care se ocupă de igiena lor şi a casei lor, care îi informează, îi asistă şi supraveghează când trebuie să ia decizii, adică omul bun la toate. De asemenea, dorim să alungăm singurătatea şi să fim pentru ei partener de conversaţie, partener de plimbare, de mers la teatru, de vizite, partenerul care nu îi va lăsa să uite cine sunt şi, mai ales, cine pot fi", afirmă dr. Ilie.
Serviciile oferite de asociaţie nu se vor face pe bază de voluntariat ci contracost. Iniţiatorii spun, totuşi, că tarifele nu vor fi foarte mari, astfel încât serviciile oferite să poată fi accesate de cât mai mulţi bătrâni.
Citiţi şi