Sindicatul „Metal 94” acuză patronii „Laminorul” că au repornit uzina fără a respecta drepturile angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reluarea activităţii societăţii „Laminorul” SA Brăila şi întoarcerea la lucru a 234 de brăileni este una dintre veştile bune ale acestei veri. Felul cum s-au făcut aceste reangajări nemulţumeşte, însă, sindicatul „Metal 94”.

Liderul organizaţiei sindicale, Constantin Iarca, spune că oamenii ar fi fost obligaţi să accepte încheierea de contracte individuale de muncă fără un contract colectiv care ar fi presupus implicarea sindicatului în reprezentarea drepturilor şi intereselor muncitorilor.

"Salutăm reluarea activităţii unităţii în perioadă de insolvenţă, însă, nu putem face abstracţie de faptul că, sistematic, sindicatul, care a avut reprezentativitate înainte de concedieri, este exclus. Ba chiar s-a făcut un abuz în sensul că fiecare dintre salariaţii aduşi acum au fost puşi să declare că se va merge pe contract individual de muncă pe perioada insolvenţei şi nu pe un contract colectiv, aşa cum era normal. Plus că le-a fost indicat să aleagă un anumit reprezentant al salariaţilor, în condiţiile în care există Sindicatul «Metal 94», care nu s-a desfiinţat.

Este pentru prima dată în Brăila când administraţia unei companii îşi obligă salariaţii să nu accepte serviciile şi protecţia unui sindicat, iar ca urmare oamenii au primit drepturi minimale şi sunt discrepanţe în ce priveşte nivelul de salarizare între categoriile de personal. Din punctul nostru de vedere, este un abuz ce s-a petrecut acolo şi de aceea vom sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila precum şi Ministerul Muncii. Vom demara totuşi procedura negocierii unui contract colectiv de muncă pe unitate şi avem de gând să ne adresăm şi Comisiei prefecturale de Dialog Social pentru a tranşa problema", ne-a declarat Constantin Iarca, preşedintele Sindicatului "Metal 94".

SC "Laminorul" SA Brăila şi-a încetat activitatea de producţie din decembrie 2012, context în care salariaţii au fost concediaţi, fiind păstraţi doar 20 pentru activităţi de pază şi administraţie. La finele lunii martie 2013, uzina a cerut, iar instanţa a acceptat, intrarea în insolvenţă. Din grupul "Invest Nikarom" SRL mai fac parte şi combinatele "Mechel Câmpia Turzii", "Ductil Steel Oţelu Roşu", "Ductil Steel Buzău" şi "Mechel Târgovişte".

Totuşi, "Invest Nikarom" - acţionarul majoritar al uzinei brăilene – a anunţat că firma a reînceput de luni, 4 august, producţia fiind angajate pentru asta 234 persoane care vor executa comenzi de profile necesare şantierelor navale, dar şi industriei construcţiilor. De asemenea, compania a precizat că, în funcţie de rezultatele obţinute după prima etapă de producţie, va decide strategia pentru perioada care urmează.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite