Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea furturilor din autoturisme. Ce moduri de operare folosesc infractorii
0
Poliţiştii desfăşoară în această săptămână o serie de activităţi de prevenire a furturilor din autoturisme pe raza municipiului Brăila. În acţiune sunt implicaţi poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Brăila şi cei ai compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii.
Acţiunile organizate de oamenii legii la Brăila se înscriu în cadrul programului judeţean de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, aflat în derulare la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, pe întreaga perioadă a anului 2017, şi se adresează posesorilor de autoturisme, în vederea creşterii gradului de informare cu privire la aplicarea măsurilor de siguranţă a maşinii.
În acest scop, poliţiştii discută cu deţinătorii de autoturisme, le prezintă modurile de operare cel mai des întâlnite în această perioadă în săvârşirea infracţiunilor de furt din autoturisme şi componente exterioare acestora. Totodată, aceştia le oferă şi recomandări pentru a-şi feri autoturismele şi bunurile din interiorul acestora de infractori.
Dintre modurile de operare folosite de infractori amintim:
-Sustragerea de bunuri din autoturisme lăsate neasigurate sau cu geamurile deschise;
-Forţarea mecanică a încuietorilor;
-Spargerea geamurilor autoturismului;
-Utilizarea de dispozitive electronice care acţionează asupra sistemelor de închidere centralizată a autoturismului;
-Deschiderea portierelor maşinii în timp ce staţionează la semafor sau la trecerea de pietoni şi sustragerea bunurilor de pe scaunul din dreapta sau de pe bancheta din spate.
Pentru protecţia autoturismului dumneavoastră, poliţiştii recomandă:
-Asiguraţi autoturismul, chiar dacă lipsiţi doar câteva minute şi, în niciun caz, nu lăsaţi cheile în contact;
-Asiguraţi-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiţi maşina şi acţionaţi închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o;
-Evitaţi să parcaţi autoturismul în locuri izolate;
-Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, bunuri care pot atrage atenţia: borsete, genţi, telefoane mobile, sisteme GPS, chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp;
-Evitaţi să lăsaţi autoturismul nesupravegheat cu geamurile deschise;
-Pe perioada deplasării cu autoturismul, acţionaţi sistemul de blocare a uşilor, pentru a evita să fiţi deposedaţi de diferite bunuri în timp ce staţionaţi la semafor, treceri de pietoni, etc.;
-Montaţi un sistem de alarmă sau antifurt, apelând la o firmă specializată; Apelaţi la un serviciu de marcare (sablare, inscripţionare) a oglinzilor sau barelor de protecţie;
-Nu vă adresaţi, pentru eventuale reparaţii, atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali. Vă pot fi sustrase diferite componente care funcţionau foarte bine sau pot fi făcute mulaje după chei.
De asemenea, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu achiziţioneze componente auto de la persoane care nu pot oferi un document financiar şi o garanţie pentru produsul respectiv.