Puncte de informare preventivă cu privire la riscurile naturale existente în judeţul Brăila. De ce trebuie să ştim cum să ne comportăm în cazul unor calamităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii au aflat de la pompieri ce să facă în cazul unor calamităţi Foto: ISU Brăila
Micuţii au aflat de la pompieri ce să facă în cazul unor calamităţi Foto: ISU Brăila

Riscurile naturale la nivelul judeţului Brăila sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase (furtuni, inundaţii, secetă, îngheţ) şi fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren şi cutremure de pământ). Apărarea împotriva riscurilor implică în primul rând cunoaşterea lor.

Potrivit rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.), 13 octombrie a fost desemnată  Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.

”Este cunoscut faptul că 90% din toate calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Statistica din ultimul deceniu arată, că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au o tendinţă de creştere atât după intensitate cât şi după frecvenţa lor. Aceasta duce la creşterea pagubelor materiale şi a numărului de victime omeneşti”, a declarat colonelul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ în primul rând pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri materiale, este necesar ca populaţia să fie informată cu privire la riscurile naturale şi modul corect de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de acestea.

Astăzi, 13.10.2017, în intervalul orar 09.00 – 14.00, la sediul ISJ Brăila a fost organizată ziua porţilor deschise. Pompierii i-au informat pe elevii şcolilor gimnaziale din Brăila despre riscurile generatoare de dezastre naturale, prezentându-le şi mijloacele de intervenţie din dotare, dar şi modul de utilizare al acestora.

La Dedeman Brăila şi la magazinul Lidl din cartierul brăilean Vidin s-au instalat puncte de informare preventivă în scopul informării populaţiei privind riscurile naturale existente la nivelul judeţului şi modul de comportare în cazul producerii lor. Participanţilor li s-au înmânat materiale informative, privind respectarea regulilor de prevenire, diminuare şi reducere a riscurilor potenţial generatoare de dezastre.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite